Au avut oportunitatea de a-și consolida certitudinea că filosofia e un instrument util pentru rezolvarea unor probleme semnificative cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi. Elevii de la Colegiul Național Mihai Eminescu au avut parte, vineri, de ceea ce se poate numi o întâlnire esențială, acel tip de întâlnire care îți poate schimba viața. De această dată, invitat a fost doctorul în filozofie și consilierul în etică Sandu Frunză. Întâlnirea a fost moderată de directorul școlii profesorul Livia Muntean și mijlocită de excelentul profesor de filozofie Elvira Groza.
[eadvert]
Este o practică absolut remarcabilă la C.N. Mihai Eminescu Oradea de a prilejui elevilor întâlniri și contacte în cadrul unor conferințe și discuții libere cu personalități din toate domeniile, dar și cu foștii elevi de succes ai școlii.
„Filosofie și Pandemie”
Universitarul Sandu Frunză a venit la Oradea pentru lansarea volumului de interviuri „Filosofie și Pandemie” care a avut loc în cadrul Târgului de carte Gaudeamus, acolo unde a fost prezent alături de: Gabriela Goudenhooft, Delia Popescu, Elvira Groza, Vianu Mureșan și Valentin Ajder.
A urmat apoi întâlnirea-dezbatere cu tema „Comunicarea este și pentru tine”, cu profesorul Elvira Groza și elevii săi de la Colegiul Național Mihai Eminescu. Sandu Frunză este profesor universitar doctor, doctor habilitat în cadrul Departamentului de Comunicare, Relații publice și Publicitate al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj.
Cum te poți reinventa?
“În 2005 a primit prestigiosul Premiu al Academiei Române pentru scrierile sale, iar în 2010 studenții săi l-au desemnat Profesor Bologna. Este aici ca să puteți să-l întrebați cum te poți reinventa”, a lansat provocarea profesorul Elvira Groza, fostă colegă de facultate cu invitatul, care face activități de consiliere filosofică (existențială).
“ Întâlnirile pot aduce schimbări în viață, ne pot ajuta să luăm decizii. Exemplu în acest sens este chiar invitatul nostru de azi, profesorul Sandu Frunză. Domnia sa și-a dorit, inițial, să devină geolog. A urmat filosofia datorită unui profesor. A avut parte de o întâlnire esențială, o întâlnire care i-a schimbat viața. Întâlnirea de azi se datorează unui profesor special- toți profesorii noștri sunt speciali, dar cei de filozofie sunt într-un fel aparte- întâlnirea se datorează doamnei profesoare Elvira Groza. Iar elevii domniei sale merită întâlniri esențiale “ , a spus directorul C.N. Mihai Eminescu Livia Muntean.
Profesorul Sandu Frunză a explicat că și-a dorit întâlnirea cu elevii de la Colegiul „Eminescu” „încrezător că a venit timpul vostru pentru a face o lume mai bună. Doresc să trăiesc în lumea pe care o veți construi voi. Prezența mea aici e o investiție în ceea ce eu cred că veți face în curând”, a spus Sandu Frunză. De-altfel, unul dintre conceptele de la care pornește consilierul de etică existențială e acela că „prin filosofie și comunicare și Tu poți face lumea mai bună”. Și dacă e vorba de întâlniri esențiale, autorul Sandu Frunză a pledat și pentru acele întâlniri esențiale cu cărțile care îți pot schimba viața, cartea, acel prieten de drum lung care nu trădează niciodată.
“Oscilăm mereu între îndoială și certitudini. Unul dintre motive este lipsa asumării unei filosofii de viață. Un altul ar putea fi relativizarea valorilor și a criteriilor de practicare a unui comportament bazat pe valori”, consideră profesorul. Pentru a găsi echilibrul, doctorul în filosofie consideră că există o metodă destul de simplă pe care o putem urma și în spațiul cultural românesc. „Ea poate fi preluată și adaptată din lumea occidentală, în special cea americană. Într-un asemenea spațiu al căutării unei vieți cât mai bune, găsirea unei căi de echilibru – între îndoielile ce îi apasă pe indivizi până la starea de criză și certitudinile ce îi pot transforma în niște mecanisme de decizie automată – este facilitată de nenumăratele forme de consiliere la care apelează atât organizațiile, cât și indivizii. Printre acestea, aș aminti consilierea filosofică și consilierea etică”.
Puterea transfiguratoare a modelelor
Parcurgerea cursului despre succes, oferit de Richard Shell, a fost, mărturisește profesorul Sandu Frunză, un bun prilej pentru domnia sa să se gândescă „la modelele care au făcut ca viața mea să fie una de succes”. Munca și învățătura sunt două iubiri pe care le-a moștenit de la tatăl său și partea „cea mai importantă din soluția mea pentru succes”. Comunicarea construiește realitatea e sintagma pe care profesorul mărturisește că a învățat-o de la magistru domniei sale, profesorul Aurel Codoban.
„Ce strategii ne asumăm pentru a comunica cât mai bine? Comunicarea presupune socializare. Aceasta se vede din ciclu primar, se segmentează în studenție…Comunicarea cu eul interior e fundamentală…Știți că și Socrate se retrăgea într-un colț, contempla, vorbea cu vocea sa interioară. Dacă biologic suntem finiți, lumea interioară e infinită și atunci e bine să transcedem 2-3 minute seara, să vorbim cu noi. Vom obține o pace interioară care va face ca și comunicarea cu ceilalți să fie mai bună”, și-a continuat dizertația filosoful.
Profesorul mărturisea într-o lucrare că, la rândul său practică acest exercițiu vorbind cu tatăl său „care deja trăiește în eternitatea unei lumi mai bune. Nu îmi răspunde niciodată. Dar în această introspecție a întâlnirii cu el, simt o stare de pace interioară pe care o asociez cu o prezență suprafirească, cu o formă de transcendere pe care bucuria muncii și a învățării ți-o pot procura”. Universitarul are convingerea că pentru a fi persoane cu succes, oamenii trebuie să devină buni și frumoși, iar valorile profesionale nu sunt transcendente, ci imanente. „Dacă putem vorbi despre o transcendență a valorilor, atunci aceasta este construită în procesul de comunicare a valorilor interioare asumate de-a lungul dezvoltării personale și profesionale. Cel mai vizibil este acest aspect în procesul de transcendere care vizează transmiterea valorilor morale. Această transmitere se realizează ca o vocație existențială transmisă de la un om către un alt om”.
Etica roboților
În contextul evaluării etice a tehnologiilor, profesorul Sorin Frunză nu a ocolit preocupările în ceea ce privește etica roboticii, a inteligenței artificiale. A fost un domeniu care a stârnit interesul elevilor, care apoi, așa cum a recunoscut universitarul, i-au pus cele mai grele întrebări. Chiar dacă Isaac Asimov formula în romanele sale SF încă din anii 50 legile fundamentale care trebuie să guverneze conviețuirea dintre oameni și roboți, pornind de la principiul că un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei ființe umane sau prin neintervenție să permită ca unei ființe umane să i se facă rău și că un robot trebuie să se supună ordinelor date de către o ființă umană, profesorul Frunză a admis că oamenii de știință și filosofii sunt preocupați de elemente imaginative ce țin de acest domeniu. Universitarul consideră însă că oricât s-ar dezvolta inteligența artificială decizia trebuie să rămână la om. Fiindcă robotul ia decizii în baza unor stereotipuri umane, dând ca exemplu în acest sens încercarea de a folosi un robot pentru recrutarea de personal.
Concluzia unei astfel de întâlniri nu poate fi decât că filosofia, educația filosofică ne predispune la reflecție, la adoptarea unor atitudini critice, la punerea la îndoială a ceea ce se spune și a ceea ce se crede în mod comun, ne dă șansa de a descoperi fragilitatea ființei umane, vulnerabilitatea și perisabilitatea umană, dar și mijloacele prin care să perfecționăm relațiile interumane odată ce devenim conștienți de fragilitatea și perisabilitatea noastră ca oameni. „Lucrurile se pot rezolva cu iubire și atunci când nu pot fi rezolvate. Condiția esențială este să fie un început, iar acela e iubirea de sine…Vă mulțumesc că ați venit la această întâlnire, și ce rezultat bun, m-ați făcut fericit. Să știți că fericirea unui om valorează mai mult decât fericirea întregii lumi”, a spus universitarul Sandu Frunză care le-a lansat elevilor de la „Eminescu” invitația de a se bucura de întrebările lor pe holurile facultății din Cluj-Napoca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!