Ajuns la a XIII-a ediţie, evenimentul a adunat peste 100 de persoane, fiii satului plecaţi în toate colţurile lumii. După slujba religioasă oficiată de preotul Mike Pal, sosit din localitatea Cheţ, sat aparţinând de oraşul Marghita, cei prezenţi au ieşit în curtea bisericii unde oaspeţii şi localnicii au fost salutaţi de Barabas Imre, epitropul bisericii atât în limba maghiară cât şi în limba română. „Este o zi în care ne bucurăm să fim împreună, să ne împărtăşim experienţele de viaţă, să ne amintim de vremurile trecute şi de cei care nu mai sunt printre noi, o zi în care întoarcerea la rădăcini ne aminteşte cine suntem şi de unde venim”, a spus epitropul Barabas.
Reprezentanţii comunei Kakucs, o comună situată în apropierea Budapestei şi cu o populaţie asemănătoare la număr cu comuna Măgeşti, prezenţi la eveniment în frunte cu primarul Kendéné Toma Mária, dând dovadă de multă deschidere şi prietenie, şi-au exprimat dorinţa de a perfecta un act oficial de înfrăţire a celor două comune, iniţiind deja primele demersuri prin pregătirea unei Declaraţii de intenţie. Documentul a fost semnat de ambele părţi, Marin Mert, primarul comunei Măgeşti, fiind semnatarul părţii române, fiind şi el prezent la eveniment însoţit de consilierii locali. Textul declaraţiei a fost citit atât în limba româna cât şi în limba maghiară de primarii celor două localităţi.
În cuvântările lor, conducătorii administraţiilor locale ş-au exprimat speranţa că prin semnarea unui acord de înfrăţire prietenia celor două comunităţi va căpăta un cadru oficial în vederea iniţierii unor proiecte menite să contribuie la dezvoltarea economică, socială şi culturală a ambelor comunităţi.
Cei prezenţi au mai fost salutaţi de deputatul Cseke Attila, care şi-a exprimat felicitările pentru semnarea declaraţiei de intenţie.
Evenimentul a continuat cu depunerea de coroane la monumentul eroilor urmat de un program cultural artistic şi terminând cu o masă comună în curtea parohiei reformate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!