Liceenii orădeni sunt provocaţi să scrie eseuri inspirate din opera poetului naţional Mihai Eminescu. De Ziua Culturii Naţionale, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Revista Familia şi Muzeul Ţării Crişurilor – prin Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, a lansat un concurs judeţean de eseuri cu titlul „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie”. Concursul are ca bază de pornire poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie” şi se va desfăşura în perioada 15 ianuarie – 14 aprilie 2018.
„Pe 14 aprilie 2018 se vor împlini 151 de ani de la publicarea celei mai cunoscute poezii patriotice româneşti, a unui tânăr de 17 ani, câţi avea Eminescu la publicarea acestei poezii, deci vârsta similară cu cea a elevilor pe care dorim să-i provocăm la acest concurs. Vrem să vedem ce impresie le face tinerilor de astăzi, ce planuri de viitor, ce gânduri le inspiră poezia lui Eminescu”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă ţinută la Muzeul „Iosif Vulcan”, directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi.
La lansarea concursului au luat parte inspectorul şcolar Diana Popa, directorul Revistei Familia, Ioan Moldovan, şi custodele Muzeului „Iosif Vulcan”, poetul Ioan F. Pop.
Noi dimensiuni
„Promovarea acestui concurs ajută la formarea unei imagini deosebite despre «poetul nepereche». Consider că elevii ar putea pleca de la premisa că Eminescu este atemporal, pentru că a depăşit spaţiul şi timpul, iar inspiraţia lui vine de undeva de dincolo de timp. Îl ştim dintotdeauna pe Eminescu şi ne curge prin vene. L-am întâlnit pentru prima oară în copilărie, mai apoi în gimnaziu, iar la liceu l-am aprofundat. Noi, ca adulţi, când îl recitim, îl reinterpretăm, îi găsim noi dimensiuni şi, cu siguranţă, îl redescoperim. Eminescu ne învaţă şi că forţa cea mai mare – cea a sufletului, forţa sentimentelor, este singura raţiune ce poate muta munţii şi crea realităţi. El a fost un vizionar, un reformator, iar poeziile sale centrate pe tema condiţiei umane sunt actuale şi astăzi.
Un lucru de la care pot porni elevii în scrierea eseurilor este acela că Eminescu ne-a învăţat să iubim. Pentru că el a fost un om care a iubit – şi-a iubit neamul, ţara, a iubit natura, dar mai mult decât orice a iubit să scrie, fapt dovedit de limbajul poetic eminescian, care este caracterizat prin naturaleţe, prospeţime. Poezia sa, deşi este una înaltă, de ordin filosofic, este totuşi accesibilă şi inteligibilă pentru oricine”, au fost doar câteva repere sugerate liceenilor de inspectorul şcolar de specialitate, prof. Diana Popa, repere care ar putea constitui baza de plecare a tinerelor talente.
Eseurile trebuie să conţină cel mult două pagini şi vor fi trimise pe adresa Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. Lucrările vor fi evaluate de un juriu alcătuit din reprezentanţi ai organizatorilor. Festivitatea de premiere va avea loc în luna mai, în cadrul Târgului de carte „Gaudeamus”.
Organizatorii vor oferi câte trei premii pentru fiecare nivel liceal, în bani (200, 150, respectiv 100 de lei), şi cărţi, primele trei eseuri premiate urmând să fie publicate în Revista Familia.
Lucian Silaghi a anunţat că cele mai bune trei lucrări vor fi printate pe o hârtie specială şi introduse într-o „capsulă a timpului” ce va fi plasată, în 1 Decembrie 2018, la fundaţia soclului statuii lui Eminescu. Capsula se va deschide pe 15 ianuarie 2050, când se vor împlini 200 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.
După lansarea concursului, organizatorii acestuia au depus coroane de flori la statuia lui Iosif Vulcan şi la statuia lui Mihai Eminescu din centrul oraşului. Elevii prof. Antonela Ferche-Buţiu, de la Şcoala de Arte „Francisc Hubic”, dar şi de la licee şi şcoli din oraş, au recitat poezii şi au intepretat cântece pe versurile lui Mihai Eminescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!