Orădenii au ocazia să-l întâlnească în această lună pe unul dintre cei mai mari artişti pe care îi are ţara noastră. Dan Perjovschi are lucrări expuse în zeci de muzee de pe 6 continente, de la Muzeul Tate din Londra, la Centrul Pompidou din Paris, de la muzeul Moma din New York şi până în Japonia sau Australia. După 30 de ani de carieră, spune artistul, ştie să surprindă într-o pictogramă o situaţie, intrând în profunzime, sintetizând un mesaj complex în câteva linii.
Fundația Comunitară Oradea ne oferă evenimentul „Artist Talk cu Dan Perjovschi”, luni 29 aprilie, de la ora 18:30, în Cetatea Oradea, Sala F.
[eadvert]
„Descoperă ce îl inspiră pe Dan, ascultă poveștile din spatele desenelor care stârnesc fascinație în toată lumea. Dan este unul dintre cei mai mari artişti pe care îi are țara noastră. Este cunoscut pentru desenele lui care reprezintă politicul, socialul și cultura deopotrivă. Are un stil aparte, operele lui fiind o combinație între desenul de presă, grafitti, comix și artă brută”, anunţă organizatorii.
Dan Perjovschi a primit premiul George Maciunas în 2004, premiul ECF Principesa Margriet Amsterdam în 2012 și premiul Rosa Schapire Kunsthalle Hamburg în 2016. Dan Perjovschi a fost laureatul Fundației pentru drepturile omului Gheorghe Ursu (1999) și al Galei Societății Civile (2016).
Participarea la eveniment este gratuită, dar există doar 100 de locuri disponibile. Pentru a vă asigura locul în sală, trebuie să vă înscrieţi la: https://forms.gle/CaxQSYzRtFtebzYL7. Evenimentul este organizat de Fundația Comunitară Oradea, în parteneriat cu Centrul EUROPE DIRECT Oradea și cu sprijinul Visit Oradea.
Atelier 35 şi lucrarea „Liber”
Dan Perjovschi este legat de Oradea prin Atelier 35, un spaţiu dedicat tinerilor artişti sub 35 de ani. Istoria Atelier 35 merge până în anii ’70 ca o structură a Uniunii Artiștilor Plastici, fiind o platformă de lucru în cadrul căreia se practicau moduri de producție artistică experimentale. „Sfârşitul anilor ’80 a fost tragic. Lucrurile o luaseră destul de rău în jos şi ţara îngheţase cu totul. Norocul meu s-a numit Atelier 35 Oradea, care a făcut mai multe expoziţii decât putea cenzura comunistă să cenzureze. Eu am învăţat mai multe expunând cu artişti mai informaţi ca mine, decât în toţi cei 12 ani de şcoală de artă”, povesteşte artistul Dan Perjovschi într-un interviu. Născut la Sibiu, după ce a absolvit Facultatea de Arte la Iași, a cerut să fie repartizat la Oradea. „Am avut noroc, acolo exista muzeu de artă”, spunea artistul, amintindu-şi de slujba prost plătită de muzeograf, luptându-se să trăiască de pe o zi pe alta.
„La Oradea, eram un grup de tineri care experimentau, nu aveam critică sistem directă de la sistem. Ne jucam cu puța în nisip și ne lăsau să ne jucăm. Dar ne jucam, nu ne ascundeam”, îşi aminteşte Dan Perjovschi într-un interviu pentru vice.com.
Dan Perjovschi a expus la Oradea în septembrie 2020, în expoziţia ,,Pentru cine bat clopotele – instantanee dintr-un context orădean lărgit”, la Galerii de Artă – Reperaj. Cetate. Curatorul acelei expoziţii organizate de UAPR Filiala Oradea a fost Ami Barak, critic de artă şi consultant de artă, născut în România şi stabilit la Paris.
În expoziţie, artistul a expus lucrarea „Liber”, mail art și decupaje, pentru că, timp de ani de zile, singura modalitate de a călători în afara României a fost prin scrisori şi cărţi poştale. „Nu voi uita niciodată zilele în care nu am putut. Nu voi uita şi abandona niciodată arta prin poştă, scrierea de mână şi cărţile poştale. Sunt liber. Arta este libertate”, a transmis atunci Dan Perjovschi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!