„Întâia manifestaţie anticomunistă din România – Bucureşti, 8 noiembrie 1945” este numele expoziţiei care a fost vernisată marţi seara la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea. Lucrările expoziţiei au fost deschise de Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”.
„Este un moment realmente emoţionant, dar şi un prilej de a ne întoarce cu faţa spre trecut şi de a ne asuma un moment important din istoria noastră naţională”, a spus Ligia Mirişan.
Manifestarea s-a bucurat de prezenţa episcopului greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a lui Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), a lui Lucian Silaghi, preşedintele filialei Bihor a AFDPR, a lui Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, a preotului Alexandru Buzalic, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, a profesorului Sorin Şipoş de la Universitatea din Oradea şi a Oanei Demetriade, cercetător la CNSAS.
Eveniment memorabil
„8 noiembrie 1945 este recunoscută de istorici ca fiind data începerii calvarului luptei anti-comuniste în România, motiv pentru care Filiala Oradea a AFDPR, dorind să inaugureze un ciclu de manifestări dedicate eroilor rezistenţei anti-comuniste, a considerat că este firesc să înceapă cu evocarea acestui eveniment memorabil. Ideea organizării acestei expoziţii s-a născut în prima parte a lunii decembrie a anului trecut. Atunci l-am contactat pe cercetătorul Mihai Demetriade şi pe Oana Demetriade, mentorii acestei expoziţii. Mă bucur sincer că la vernisaj au venit în număr destul de mare tineri, pentru că ei sunt publicul ţintă al manifestării pe care am organizat-o. Evenimentele de acest gen au rolul de a facilita cunoaşterea de către tânăra generaţie a unei perioade tulburi din istoria noastră recentă şi de a omagia martiriul celor care s-au opus unui regim care s-a dovedit falimentar, ateu şi criminal pentru România”, a spus Lucian Silaghi, preşedintele filialei Bihor a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.
Expoziţia cuprinde 40 de lucrări care reflectă tragismul evenimentelor din acea zi memorabilă de 8 noiembrie 1945, când, cu ocazia Sărbătorii „Sfinţilor Mihail şi Gavril”, bucureştenii au simţit nevoia să-şi manifeste solidaritatea cu Majestatea Sa Regele Mihai I, care era din ce în ce mai încorsetat de regimul comunist, proaspăt instaurat “democratic”, începând cu 6 martie 1945.
Pentru ca atmosfera să fie una cât mai veridică, organizatorii au expus şi un costum de ofiţer din Armata regală, precum şi doi soldaţi echipaţi în uniforme militare din Primul şi al II-lea Război Mondial.
Lucrările vor rămâne la dispoziţia publicului vizitator până în data de 26 aprilie. Intrarea este liberă.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!