Între 30-31.8.2010 a avut loc ultima etapă a proiectului Asociatiei Bio-Team „Lucrand pentru natura”, finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European. Ultima etapă a proiectului s-a concretizat într-un schimb de experienţă în Parcul Naţional Körös-Maros din Ungaria.
Etape
În cadrul proiectului, cei 20 de copii din comunităţile locale ale Parcului Natural Cefa, au învăţat în două tabere, despre valorile naturale ale zonei în care trăiesc, de la cei mai buni instructori în domeniul protecţiei naturii. De asemenea, elevii au avut ocazia de a se bucura de rezultatele obţinute în urma eforturilor depuse tocmai de ei înşişi cu scopul de a ajutora anumite specii de păsări şi mamifere prin montarea şi amplasarea adăposturilor şi cuştilor artificiale.
În finalul proiectului, copiii s-au deplasat dincolo de graniţă, în Parcul Naţional Körös-Maros din Ungaria, unde au fost găzduiţi şi îndrumaţi în teren de biologii şi rangerii parcului. „Au fost efectuate astfel deplasări în teren pentru observarea păsărilor caracteristice zonelor umede de la Biharugra, au fost efectuate analize de apă, utilizând microorganismele din apă ca şi bioindicatori ai calităţii apei şi s-au efectuat observaţii asupra faunei de reptile din zonă, cei mici aplicând cu succes tot ceea ce au învăţat în decursul taberelor”, spune Milca Petrovici, manager de proiect.
În decursul celor două zile de activităţi în teren, copii au putut constata similarităţile florei şi faunei celor două parcuri, care creează astfel premiza înfiinţării unei zone protejate transfrontaliere, deoarece plantele şi animalele nu cunosc graniţele. Totodată copiii au remarcat şi diferenţele dintre cele două arii, care sunt date de faptul că Parcul Natural Cefa, este în curs de înfiinţare, pe când Parcul Naţional Körös-Maros, funcţionează ca şi arie protejată din 1997.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!