Conducerea Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă (CŞEI) Tileagd e nevoită să ia noi măsuri organizatorice pentru a preveni alte eventuale incidente care să tensioneze relaţiile părinţi – instructori.
„Tocmai am instalat două camere audio pe holurile şcolii şi am mutat monitorul de supraveghere în Sala Profesorală. Avem camere video în curtea unităţii şi avem fonduri pentru a instala camere de videosupraveghere şi în cluburile educative dar avem mai întâi nevoie de acordul cadrelor didactice, al părinţilor elevilor şi a Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal – ANSPDCP, competentă şi pe probleme de stocare a înregistrărilor video. Avem şi o corespondenţă cu Avocatul Poporului privind toate măsurile pe care le-am luat”, ne-a asigurat directorul CŞEI Tileagd, prof. Ervin Călinescu.
Acesta recunoaşte că a preluat conducerea CŞEI Tileagd fără să prevadă că „va face pui” dosarul deschis în urmă cu un an pentru cercetarea a şase angajaţi ai şcolii, suspectaţi că ar fi bătut copii cu handicap.
„Incidentul pentru care un grup de părinţi a făcut o nouă reclamaţie împotriva unui instructor educativ datează din luna octombrie. Eu am dispus întrunirea unei comisii disciplinare la nivelul unităţii noastre care a investigat situaţia. Însă fiind o situaţie ambiguă, Comisia a decis că nu poate sancţiona instructorul respectiv. Părinţii au contestat acum decizia Comisiei, astfel că am constituit o altă comisie care să se pronunţe. În paralel, am informat şi Inspectoratul Şcolar Judeţean”, explică directorul Călinescu.
Cât priveşte strict incidentul reclamat, directorul CŞEI Tileagd subliniază că e cuvântul unui elev împotriva cuvântului instructorului.
„Nu au fost alţi martori. Am încercat să corelăm şi declaraţiile unor cadre didactice implicate indirect dar nu poţi sancţiona un instructor educativ fără probe concrete. Şi eu, personal, am fost doar un fel de martor indirect. După ce am intrat în şcoală, la cinci minute după ce am ajuns pe terenul de sport, un elev a apărut cu hainele murdare şi agăţate povestindu-mi că până m-a văzut apărând în şcoală a stat ascuns sub un microbuz al şcolii de frica unui elev de clasa a VII-a pe care instructorul l-ar fi instigat să-i aplice o corecţie. Într-adevăr, acel elev de clasa a VII-a are probleme comportamentale şi a şi fost sancţionat disciplinar. Dar el nu a recunoscut că ar fi intenţionat să-şi agreseze colegul. De asemenea, şi instructorul respinge perspectiva elevului a cărui părinţi au depus reclamaţia. Am încercat să conving instructorul să stea de vorbă cu părinţii supăraţi, fiindcă tensiunile dăunează bunului-mers al activităţii şcolii. Însă fiecare parte îşi apără poziţia astfel încât nu ne rămâne decât să monitorizăm cât mai strâns elevii, îndeosebi în perioada de după ora 18, când rămân cu instructorii educatori”, ne-a mai relatat directorul Călinescu.
Şi dat fiind că părinţii au sesizat, pentru incidentul din octombrie 2014, şi autorităţile de cercetare penală, directorul CŞEI Tileagd a pus, zilele trecute, la dispoziţia Poliţiei, toată documentaţia solicitată pentru clarificarea suspiciunilor.
Şi în atenţia DGASPC
Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor, Ştefan Goţia, părinţii reclamanţi nu au ajuns încă la Direcţie cu o sesizare pentru incidentul din octombrie.
Acuzele de violenţă de la şcoala din Tileagd au fost anchetate şi de Direcţia pentru Protecţia Copilului Bihor, care a recomandat conducerii şcolii să-i îndepărteze pe instructorii violenţi de lângă copii.
„Nu avem un caz nou privind CŞEI Tileagd. În iunie 2014 am făcut o evaluare a sesizării privind suspiciuni de abuz la acest Centru. În urma evaluării, inspectorii noştri au constatat abuz fizic şi emoţional asupra unor elevi astfel că DGASPC a şi întreprins demersuri de plângere penală a căror cercetare e pe rol. În raportul trimis Centrului din Tileagd, Consiliului Judeţean ca finanţator şi Inspectoratului Şcolar care răspunde metodologic, am subliniat obligaţia legală a angajatorului – e vorba de art. 102 din Legea 272/2004 pentru protecţia copilului – a îndepărta persoana suspicionată de agresiune de lângă copil. De atunci nu am primit altă sesizare. Dar dacă vom fi solicitaţi de persoane sau instituţii vom da curs solicitărilor”, ne-a declarat Ştefan Goţia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!