Directorul DSP, dr. Marius Pârcioagă, a relatat că, potrivit instrucţiunilor de folosire a acestui vaccin, din care în Bihor a şi ajuns duminică prima tranşă (peste 40.000 de doze), „Cantgrip este un vaccin monovalent, purificat, fragmentat şi inactivat. Forma de prezentare este în fiole conţinând o doză vaccinală de 0,5 ml care este recomandată de producător pentru persoanele de 16 ani şi peste (conform studiilor existente în acest moment). Vaccinul trebuie stocat la temperatura cuprinsă între 2 şi 8 grade Celsius; nu se congelează; se păstrează în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină”.
Anamneza
Şeful DSP subliniază informaţiile publicate deja de Jurnal bihorean şi Bihon, referitoare la importanţa investigării prealabile a persoanelor care intră în categoria de risc şi care pot, dacă vor, să se vaccineze zilele acestea. Astfel, medicul vaccinator va întreba obligatoriu potenţialii beneficiari despre boli antecedente şi reacţii alergice antecedente, mai ales la proteinele de ou, neomicină sau sucroză (zahăr). În ziua vaccinării, beneficiarul nu trebuie să sufere de nici o boală acută (răceală, stare febrilă etc), în caz contrar se interzice vaccinarea şi se impune o reprogramare.
„Vaccinul gripal pandemic poate fi administrat cu vaccinul sezonier sau la un interval de 21 de zile faţă de acesta”, informează dr. Pârcioagă. De la sine înţeles este că medicul vaccinator trebuie să poarte mănuşi şi mască (masca trebuie să acopere integral nasul şi gura) în timp ce vaccinează beneficiarii şi va utiliza doar tampoane impregnate în alcool, de unică folosinţă.
Cu truse de urgenţă
Conform informaţiilor transmise deja prin Ministerul Sănătăţii, dr. Pârcioagă anunţă că vaccinarea anti-A/H1N1 presupune „administrarea unei singure doze de vaccin – intramuscular, la deltoid (muşchiul umărului) – nefiind necesară o doză suplimentară, iar medicul vaccinator are obligaţia de a supraveghea persoana vaccinată timp de 15-20 minute după administrarea vaccinului”. Şeful DSP atenţionează medicii vaccinatori să aibă în cabinete truse de urgenţă, pentru a putea interveni pe loc în caz că un beneficiar sau altul va face după vaccinare şoc anafilactic. De asemenea, se impune apel la 112 în cazul în care o persoană vaccinată intră în stare de şoc anafilactic, în cabinetul medicului vaccinator.
Toate informaţiile referitoare la „evenimente adverse de interes special” vor trebui raportate urgent la DSP respectiv Ministerul Sănătăţii, a mai transmis aceeaşi sursă.
Otilai Şandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!