Marţi, în a doua zi de acţiune tip „căutare – salvare” a pompierilor bihoreni la Maternitatea Oradea, au fost „inspectate” din nou secţiile de nou-născuţi de la terapie intensivă şi prematuri. Cei doi membri din cea de-a doua echipă (din cele patru) de intervenţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă s-au deprins cu mânuirea incubatoarelor de nou-născuţi prematuri de la ATI, pentru ca în caz de necesitate, să ştie cum să le mânuiască.
Pompierii sunt obişnuiţi să manevreze incubatoarele mobile, de pe Ambulanţe, dar nu ştiau până ieri cum se poate lua un copil cu incubator cu tot de pe patul mobil al spitalului, cum se deconectează de la instalaţia din salon etc.
Foarte bine
Comandantul echipelor de căutare-salvare, Sorin Lupşa, a relatat că Maternitatea stă foarte bine la capitolul instalaţiei de oxigen şi nu doar la nou-născuţi. „Instalaţia de oxigen e bine pusă la punct”, a spus Lupşa, care a menţionat că au fost verificate şi poziţia prizelor faţă de oxigen, de către colegii de la alte compartimente ale ISU. Referitor la sistemul de detectare fum-foc, Lupşa a relatat că legislaţia în vigoare nu prevede obligativitatea montării unui astfel de sistem la fiecare compartiment de spital, probabil costă mult şi, nefiind obligatoriu, fiecare manager trebuie să găsească alte soluţii de alertare. Partea bună sesizată de pompieri este şi faptul că secţiile de copii sunt compartimentate cu sticlă şi o singură asistentă poate vedea dintr-un capăt ce se întâmplă în celălalt. Mai mult, dacă un incendiu ar izbucni de pildă la nou-născuţi reanimare, acesta s-ar putea stinge înainte să fie afectată cealaltă secţie, de prematuri, situată pe partea opusă şi despărţită de un coridor lung.
Managerul Gavril Grebenişan a relatat că una dintre primele măsuri pe care le-a luat la instalarea în funcţie a fost să îi roage pe medicii şefi de secţie şi asistentele şefe să întocmească rapoarte de verificare pentru aparatele medicale. În urma rapoartelor, a spus Grebenişan, „am decis să propun semnarea mai multor contracte de mentenanţă. „La nou-născuţi avem nevoie patru contracte de mentenanţă fiindcă aparatele sunt noi, dar sunt spre finalul garanţiei şi trebuie să avem asigurat un service după expirarea garanţiei”.
Background
După nenoricirea de la începutul anilor 2000 când mai mulţi bebeluşi s-au îmbolnăvit la Maternitate, unitatea a început să beneficieze de dotări prin diverse programe şi din veniturile proprii ale spitalului.
În februarie 2008, fostul manager, dr. Liana Antal atenţiona autorităţile locale că “sunt absolut necesare instalaţiile de gaze medicale, oxigen şi aer comprimat, care trebuie să existe la fiecare pat. Prioritare sunt staţiile centrale, care acum reprezintă o problemă pentru spitalul nostru”, a spus Liana Antal precizând că investiţia s-ar ridica la suma de aproximativ 100.000 euro. În iunie 2008, printr-un program naţional al Ministerului Sănătăţii, Maternitatea a început să fie „asaltată” de o serie de aparate noi: de la incubatoare Drager cu modul electronic de monitorizare a nou-născuţilor cu probleme sau a prematurilor până la masă de resuscitare a nou-născuţilor, monitoare, ecograf Doppler color portabil, echipament de sterilizare, pulsoximetre, pompe de perfuzie, lampă de fototerapie, laringoscoape cât şi un aparat de radiologie mobil pentru nou-născuţi. Tot în iunie 2008, dr. Antal anunţa deja că din fondurile primite din partea autorităţilor locale, urma să se achiziţioneze o reţea de oxigen pentru a fi instalată la etajele III şi IV. La mijlocul lui septembrie anul trecut, reprezentanţii UNICEF s-au declarat mulţumiţi de munca halatelor albe depusă în cadrul programului pentru alimentaţie naturală a sugarilor, demarat de prin 2004 şi drept recompensă a dotat unitatea cu pilote şi perne noi, moi şi călduroase, cu noptiere rabatabile cu loc de servit masa, veselă nouă, modernă, cărucioare speciale pentru transportul hranei în saloane şi 34 LCD-uri în toate saloanele de lăuze.
De reţinut că în toamna anului trecut, fiecare încăpere din secţia de lăuze era amenajată special, cu doar două locuri pentru mămici, pătuţuri noi pentru copii şi câte o baie reparată complet, foarte curată, cu gresia schimbată şi asortată cu faianţa, cu chiuvetă, toaletă dar şi cu duş. Se adaugă aici, din bani de la Banca Mondială, alte materiale sanitare şi obiecte pentru sălile de naştere.
Practic, la sfârştiul anului trecut, la Maternitatea Oradea erau deja complet schimbate şi dotate ultramodern secţiile de nou-născuţi, blocul operator, secţiile de terapie intensivă pentru nou-născuţi, pentru femei, gravide şi femei cu afecţiuni de ordin ginecologic, iar reabilitarea secţiilor pentru ginecopate s-a finalizat anul acesta.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!