Departamentul Ingineria Mediului al Facultăţii de profil din Oradea a organizat marţi workshop-ul „Protecţia mediului în judeţul Bihor”.
Ca artizan al evenimenului, universitarul Cornel Domuţa a prezentat Departamentul pe care îl conduce precum şi Facultatea cordonată de decanul Ioan Chereji. Printre altele, prof.univ.dr Cornel Domuţa a apreciat că „întâlnirea studenţilor din Departament cu instituţiile care se ocupă de protecţia mediului în Bihor nu poate fi decât benefică”.
La rândul lor, prorectorul pentru Managementul Cercetării, Sorin Şipoş, şi preşedintele Senatului Universităţii Oradea – Sorin Curilă, au salutat iniţiativa de organizare a unui astfel de eveniment şi au subliniat că rezultatele cercetărilor merită atenţie publică.
Evenimentul a atras peste o sută de studenţi, unversitari şi reprezentanţi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, Garda de Mediu Bihor, Administraţia Bazinală Ape (ABA) Crişuri, Oficiul Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice Bihor, Unitatea Fitosanitară Bihor, Direcţia Silvică Oradea, Staţia de epurare din Oradea şi Staţia Meteo Oradea.
Directorul tehnic al ABA Crişuri, Pasztor Sandor, a exemplificat cu proiectul de amenajare a Văii Crişului Mic prin întubarea sa, cu o investiţie de 2,5 milioane de lei din partea Apelor Române. Şeful Staţiei de Epurare, Robert Judea, a explicat studenţilor fazele filtrării şi curăţirii apei uzate. Iar comisarul de mediu Mirela Terheş a vorbit despre misiunea Gărzii de Mediu şi a dezvăluit că anul trecut, Comisariatul Bihor a aplicat amenzi în sumă de 1,3 milioane lei.
Bauxită, sol, energii…
Workshopul a continuat cu prezentarea a zece cărţi publicate anul trecut de cadrele didactice din Departamentul de Ingineria Mediului. Titlurile de cercetare abordate au fost: Contribuţii la utilizarea eficientă a energiilor regenerabile în judeţele Bihor şi Hajdu Bihar (M. Costea, M. Gordan), Landşaftul fostelor cariere de bauxită din M-ţii Pădurea Craiului (R. Brejea), Biometeorologie forestieră (M. Zăpârţan, E. Agud), Managementul/igiena mediului (Aurelia şi Cristian Oneţ), Ecologie generală (E. Jude), Meteorologie şi climatologie (Ana Pereş), Protecţia şi monitoringul mediului (E. Şerban), Metode pentru analiza solului (N.C. Sabău), Monitoringul mediului (Cornel Domuţa).
Citiți principiile noastre de moderare aici!