În Monitorul Oficial nr.252/20.04.2010 s-a publicat Legea responsabilităţii fiscal-bugetare. „Legea responsabilităţii fiscal-bugetare are următoarele obiective principale: să asigure şi să menţină disciplina financiar-bugetară, transparenţa şi sustenabilitatea pe termen mediu şi lung a finanţelor publice; să stabilească un cadru de principii şi reguli pe baza căruia Guvernul să asigure implementarea politicilor fiscal-bugetare pentru gestionarea resurselor”, a explicat Ioan Mihaiu, director coordonator la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor.
Cui se adresează?
Dispoziţiile legii se aplică autorităţilor, instituţiilor şi entităţilor publice şi celor de utilitate publică, precum şi altor entităţi finanţate în proporţie de peste 50% din fonduri publice, stabilite potrivit normelor europene. „Entităţile finanţate în proporţie de peste 50% din fonduri publice sunt definite ca fiind acele unităţi din administraţia publică la care alocaţiile de la buget acoperă mai mult de 50% din costurile de producţie”, a subliniat directorul coordonator al DGFP Bihor.
În derularea politicii fiscal-bugetare a Guvernului se ţine seama de o serie de reguli fiscale, cum ar fi cea referitoare la soldul bugetului general consolidat şi cheltuielile de personal ale bugetului general consolidat, exprimate ca procent în produsul intern brut, care nu pot depăşi plafoanele anuale stabilite în cadrul fiscal-bugetar din strategia fiscal-bugetară pentru primii doi ani acoperiţi de aceasta.
În cazul propunerilor de introducere a unor iniţiative legislative a căror adoptare atrage majorarea cheltuielilor bugetare, iniţiatorii au obligaţia să prezinte fişa financiară însoţită de ipotezele şi metodologia de calcul utilizată, precum şi declaraţia conform căreia majorarea de cheltuială este compatibilă cu obiectivele şi priorităţile strategice specificate în strategia fiscal-bugetară, cu legea bugetară anuală şi cu plafoanele de cheltuieli prezentate în strategia fiscal-bugetară. Fişa financiară va fi verificată de către Ministerul Finanţelor Publice, care poate solicita opinia Consiliului fiscal.
Strategie fiscal-bugetară
Până la data de 30 mai a fiecărui an, Guvernul, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice, va aproba strategia fiscal-bugetară pentru următorii trei ani. Strategia fiscal-bugetară va conţine: cadrul macroeconomic; cadrul fiscal-bugetar; cadrul de cheltuieli pe termen mediu şi declaraţia de răspundere. „Fiecare ordonator principal de credite va depune o propunere de cheltuieli bugetare în concordanţă cu strategia fiscal-bugetară şi cu metodologia pentru elaborarea proiectului anual de buget, ce includ plafoanele de cheltuieli şi numărul de personal, emise de Ministerul Finanţelor Publice”, a declarat IoanMihaiu.
Până la sfârşitul lunilor aprilie, iulie şi octombrie ale fiecărui an, Guvernul va prezenta public o evaluare a execuţiei bugetare trimestriale şi gradul de îndeplinire a ţintelor trimestriale. Ministerul Finanţelor Publice va publica pe site-ul său, până la sfârşitul lunii iulie a fiecăriu an, raportul semestrial cu privire la situaţia economică şi bugetară. În termen de trei luni de la încheierea exerciţiului bugetar, Ministerul Finanţelor Publice va publica pe site-ul său, raportul la execuţia bugetară preliminară a exerciţiului încheiat.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!