Procedura de validare a aleșilor locali se dovedește un proces laborios și complicat, cu termene diferite între cei declarați aleși și supleanți. Judecătoria a respins validarea supleanților din Consiliul Local Oradea, considerând cererile ca fiind premature.
Au băut șampania în 8 octombrie, dar între timp consilierii locali supleanți din Consiliul Local Oradea au fost amânați la validare, de către Judecătoria Oradea. Abia după 26 octombrie, dacă vor fi validați de instanță, cei patru supleanți vor aștepta ca primarul Florin Birta să convoace o ședință a noului Consiliul Local, pentru a putea depune jurământul. Și, astfel, să își poată exercita mandatul, într-un legislativ local complet, de 27 de consilieri, dominat autoritar de către PNL.
Joi 8 octombrie, președintele Biroului Electoral Municipal, jud. Antik Levente le înmânase aleșilor locali certificatele doveditoare privind alegerea lor în legislativul local, într-un cadru festiv. Au fost înmânate 27 de certificate. Însă până acum doar 23 din cei 27 au fost validați de către Judecătorie. Ceilalți patru au fost respinși, fiind, practic, amânați, dacă nu apar elemente care să justifice invalidarea lor, pe fond. Instanța a aplicat ad literam noul Cod Administrativ, ce prevede o procedură separată, într-o a doua fază, pentru acei candidați care sunt pe cale să devină consilieri locali, ca urmare a renunțării la mandat de către cei aleși, conform votului corelat cu ordinea pe lista formațiunii politice.
Un singur pesedist validat
Sunt patru astfel de cazuri, la Consiliul Local Oradea. Deoarece Florin Birta nu poate cumula funcția de primar cu cea de consilier local, acesta a renunțat la cea de-a doua. Astfel, Nicolae Nica ar urma să intre în Consiliul Local, ca alesul PNL cu numărul 20. La UDMR, ocupantul poziției nr. 2, deputatul Derzsi Akos a renunțat, astfel încât a intrat Hunyadi István, nici acesta validat, încă.
În prezent, PSD are un singur consilier local validat, pe Emilian Pavel, fostul europarlamentar, candidat la Primărie, fără succes. Ocupanții pozițiilor 2 și 3, senatorul Bodog și arhitectul Pușcaș, au renunțat la mandate. Astfel, Adrian Marius Madar și Florica Bungău ar urma să completeze micul efectiv PSD din legislativul local. Dacă vor fi validați, desigur.
Codul face distincție
„Respinge ca prematur formulată cererea de validare a mandatelor următorilor consilieri locali supleanţi, conform Procesului-verbal privind centralizarea voturilor”, se arată în soluția pe scurt emisă de Judecătoria Oradea, la 9 octombrie. Adică la o zi după ce judecătorul Antik înmâna certificatele tuturor consilierilor locali, chiar și supleanților. Însă acele certificate doveditoare nu țin loc de validarea mandatelor. Ele au mai degrabă un rol simbolic: acela de a certifica alegerea candidatului, chiar dacă acesta poate renunța ulterior la mandat, dar rămâne cu certificatul, pentru a avea ce arăta copiilor și nepoților…
Așa se face că, deși a primit doar certificatul doveditor privind alegerea sa în funcția de primar, Florin Birta ar fi avut dreptul de a primi din partea Biroului Electoral Municipal și certificatul doveditor privind alegerea sa în calitate de consilier local, de vreme ce primarul ales a deschis și lista consilierilor locali PNL.
„Degeaba am emis un certificat, deoarece nu are valoare dacă instanța nu mi-l validează. Sunt necesare a fi îndeplinite toate condițiile cumulative”, admite judecătorul Antik, cel care a prezidat Biroul Electoral.
Codul Administrativ vorbește despre candidații aleși și despre supleanți. Același Cod face distincție între primii, cărora li se adeversește alegerea, prin înmânarea certificatului doveditor, și ceilalți, supleanții, care intră în Consiliul Local doar ca urmare a invalidării primilor aleși, prin renunțarea acestora sau din alte motive, arătate în lege. Astfel, candidații supleanți nu sunt aleși ca urmare a votului direct. Cu toate acestea, pot fi validați, în baza ordinii pe listă, chiar dacă nu primesc certificat de ales, în primă fază, de la Biroul Electoral, aspect la care Codul Administrativ nu face referire. Dar, cel puțin în Oradea, și supleanții au primit certificate doveditoare de ales, din partea Biroului Electoral Municipal.
Prefectul convoacă ședința de constituire a Consiliului Local Oradea. Dumitru Țiplea ne-a declarat că, în principiu, vineri va avea loc ședința de constituire, atunci când primarul ales și primii 23 de consilieri locali deja validați vor depune jurământul de credință.
Retrimit dosarele?
Mandatele supleanților așteaptă să fie validate în termen de 10 zile de la data rămânerii definitive a încheierii de invalidare a mandatului consilierului local declarat ales, arată art. 119, alin. 2, din Cod. Iar secretarii generali trimit documentele la instanță cu cel puțin 7 zile înainte de termenul fixat la 10 zile de la data rămânerii definitive a încheierii de invalidare a alesului local declarat ales. Dar secretarul general al Municipiului, Ionel Vila, a trimis deja documentația și pentru supleanții respinși deocamdată de instanță, pe motiv că cererea formulată a fost prematură.
Acum, Vila așteaptă să vadă dacă aceste dosare ale supleanților trebuie redepuse la Judecătorie. Chestionat de JB & BIHON, Vila ne-a transmis că se află în consultări cu instanța, pentru a vedea dacă este necesară retrimiterea documentațiilor pentru cei patru supleanți.
Plen cu număr par, la Marghita
Procedura este valabilă pentru toate cele 101 de consilii locale din județul Bihor, ale căror validări sunt decise de judecătoriile din județ. Prefectul emite convocarea și apoi emite și ordinul de constituire a consiliilor locale. Țiplea a anunțat că va participa la cele mai multe constituiri și că acolo unde nu va participa, îi va delega pe subprefecți. Este de așteptat ca în multe unități administrativ-teritoriale să fie probleme legate de realizarea majorităților și, implicit, să apară dificultăți la desemnarea prin vot a viceprimarilor. Bunăoară, la Marghita, primarul independent Marcel Sas Adăscăliții va trebui să gestioneze un Consiliu Local în număr par. Aceasta deoarece noul primar de Marghita a fost ales și în calitate de consilier local, tot ca independent. Mandatul de consilier independent se va pierde, pe cale naturală, fără să existe posibilitatea înlocuirii. Așa se face că Marcel Sas Adăscăliții va avea un Consiliu Local Marghita format din 6 consilieri PNL, 6 UDMR și 4 PSD, în condițiile în care este de așteptat ca UDMR și PSD să formeze o majoritate în alianță, în plenul legislativului marghitean.
Ce se întâmplă la Județ?
În ceea ce privește Consiliul Județean, Tribunalul Bihor are termen vineri, pentru validarea președintelui ales, Ilie Bolojan și a celor 34 de consilieri județeni, după ce secretarul județului, Carmen Soltănel, a trimis marți dosarele candidaților, spre validare. Dar și aici, vor fi măcar doi supleanți, ca urmare a faptului că președintele ales Ilie Bolojan și senatorul Cseke Attila au renunțat la mandatele de consilier județean. Șchiop Ancuța – Florina ar urma să fie cel de-al 22-lea consilier județean PNL, iar Csuzi Botond Istvan ar urma să fie cel de-al șaselea consilier județean UDMR.
Astfel, este de așteptat ca legislativul județean să fie constituit săptămâna viitoare, convocat de prefectul Dumitru Țiplea. Iar consilierii județeni supleanți, ce vor completa Consiliul, vor putea depune jurământul foarte probabil abia în luna noiembrie…
[eadvert]
Noii aleși au acum certificatele doveditoare. Dar așteaptă încă validarea!
Citiți principiile noastre de moderare aici!