La 135 milioane lei e estimat costul instalației de producere și stocare de hidrogen, echipament care ar urma să completeze sistemul orădean de termoficare.
[eadvert]
Consiliul Local a aprobat, joi, costul și coordonatele investiției, astfel încât cererea de finanțare să poată fi depusă luni, la Ministerul Economiei. Sursa banilor ar fi PNRR. Sistemul nou ar urma să fie compus dintr-o instalație de electroliză a apei și 20 de rezervoare pentru hidrogen, a câte 95 mc, la presiunea de 42 bari. Instalația de electroliză va fi dispusă în 8 containere, plus unul de dispecerat. Hidrogenul ar urma să fie folosit, în amestec cu gazele naturale, în sistemele de ardere ale CET-ului.
Producerea acestui combustibil nu e deloc ieftină, dar e de așteptat să aibă loc progrese tehnologice în salturi, care să ducă la ieftinirea tehnologiei. Pentru CET Oradea, aportul de hidrogen la gaz ar însemna diminuarea costului cu certificatele GES, pentru emisii poluante. De asemenea, e de așteptat ca „amenda” pentru emisiile poluatoare să crească în continuare. Din costul total, 42 milioane lei este aportul beneficiarului, Primăria Oradea și Termoficare SA.
Trimite articolul
XCare ar fi riscul pentru oras sa avem cele 20 de rezervoare in proximitatea lui?
Cu ce folos daca dupa fiecare modernizare creste pretul gigacaloriei. Unde e avantajul pentru omul de rand??? Bine ca orasele care nu au investit nimic, au pretul cel mai ieftin
Hidtogenul este chiar mai periculos decât propanul. Mi se pare o nebunie să ai instalație de producție și de stocare a hidrogenului în oraș. Ferească Dumnezeu să se întâmple ceva!
” e de așteptat să aibă loc progrese tehnologice în salturi”, pe bune? Pe asta va bazati cand luati deciziile?
E de asteptat…?