Profesorul coordonator al Denisei Silaghi a fost Lector.Univ.Dr. Ing.Olimpia Urdea de la Facultatea de arte,Universitatea Oradea. Denisa nu e singura care s-a inspirat din acea perioadă, mari designerii luându-și seva din lumea Mafiei.
De exemplu designerul John Dunn a propus astfel de ținute în ţesături gen Principe de Galles sau tweed, vestele şi costumele elegante, pe talie, ce au la rever o floare, cămăşile cu gulere rigide.
Un costum adevărat este acela creat special pentru purtătorul lui şi pentru nimeni altcineva. Cum se recunoaşte? După modul impecabil în care „pică”. Un costum elegant poate fi integral personalizat. În colecția „Mafia”, Denisa Silaghi își expune stilul clasic vestimentar al acestor exponenți ai anilor 20.
Ceea ce propune Denisa Silaghi „este o creație vestimentară adaptată și actualizată femeii din 2019. Aceasta colecție dorește să afirme impunerea și independența femeii, menținând o alură rafinată și sexy fără tente de vulgaritate”.
Iubirea în pălărie
Dama cu camelii. A fost sursa de inspirație a celei care a fost numită de presă ultimul pălărier din Oradea. Pălăriile doamnei Morna au atras orădencele care au ales să le poarte de-a lungul timpului, dar au „urcat” și pe scena Teatrului Regina Maria în piesa „Cafeneaua Pirandello”, scenariu dramatic de Anca Măniuțiu, după texte de Luigi Pirandello.
La realizarea costumelor, Luiza Enescu a colaborat atunci cu creatoare de pălării, Dorina Morna, care timp de 15 ani a realizat coroniţe şi flori pentru mirese la renumita „Casa Venus” din Oradea, apoi 17 ani a activat în domeniul bancar, pentru a reveni la prima dragoste: pălăriile. Tot din moda anilor 1920, ca și Denisa Silaghi, dar din romanul lui Alexandre Dumas fiul s-a inspirat pentru Gala absolvenților și Dorina Morna.
„Colecția mea ,«Dama cu camelii» formată din opt piese, m-a făcut să trăiesc sensibilitatea, fragilitatea și iubirea dăruită de femeie. Toate aceste sentimente le regăsiți în croiul pălăriei cât și în accesorizare.Prin turbanul plisat am intrat și în lumea orientală, introdusă ca moda în Europa prin anii 1920.
Sunt bucuroasă că am mai punctat un eveniment în viața mea. Mulțumesc profesoarelor de la Universitatea de Arte Vizuale Oradea pentru susținearea oferită pe parcursul celor trei ani de studenție :d-nele prof.Andor Corina, Mihaela Tătulescu, Olimpia Urdea, Baciu Corina, Anca Popescu”, a spus Dorina Morna într-o postare pe contul său.
Se spune ca mătasea a fost descoperită de o prințesă din China. Ea statea sub dud, când, deodată, i-a căzut un cocon în ceașca de ceai. De la căldura acestuia, coconul s-a desfăcut încet în firul de mătase.
Secretul mătăsii a fost mult timp doar apanajul casei regale din China. Inspirată de acest material uimitor, despre care se spune că are cea mai mare rezistență la rupere în ciuda fragilității sale a fost și Emilia Herede care a venit în fața participanților la gala Fashion de la Muzeul Țării Crișurilor cu colecția „Flori de mătase”.
E o colecție de șaluri realizate din materiale obținte printr-o tehnică specială, pictate, motivul folosit de designer fiind cel floral. Coordonator al colecției a fost lector univ.dr. Anca Popescu Emilia Herede își va prezenta colecția de șaluri și într-o expoziție pe 12 iulie la Tucano Cafe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!