– achiziţionarea de produse alimentare de origine animală din locuri şi spaţii autorizate pentru comercializare, pentru a se înlătura riscul consumului alimentelor infestate ce pot produce toxiinfecţii alimentare, trichineloză.
– să evite consumul excesiv de alimente şi alcool, cauzatoare de: colici biliare şi renale, boli cardiovasculare (infarct miocardic, crize hipertensive, accidente cerebro-vasculare), ulcere gastro-duodenale, decompensarea în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat (come hipoglicemice sau hiperglicemice), afectări cerebrale acute prin consum excesiv de alcool. Carnea de porc, tradiţională în această perioadă, poate determina afectarea stării de sănătate dacă este consumată în exces şi/sau dacă este preparată necorespunzător (insuficient tratată termic, conţinut ridicat de grăsime etc.). Prăjiturile şi cozonacul, deoarece au un conţinut ridicat de glucide, reprezintă un risc major pentru persoanele care au diabet zaharat sau predispoziţie la diabet zaharat de aceea trebuie consumate cu moderaţie.
– respectarea măsurilor de prevenire a gripei şi infecţiilor de căi respiratorii: întărirea rezistenţei organismului prin: exerciţii fizice, mişcare, plimbări în aer liber; alimentaţie sănătoasă (bogată în vitamine – din legume şi fructe proaspete – şi proteine; evitarea grăsimilor de origine animală), îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată sezonului, evitarea fumatului.
– să evite utilizarea produselor artizanale de tipul artificiilor sau articolelor pirotehnice pentru distractii. În anii anteriori aceste produse au produs, în cazul utilizării de către neprofesionişti, arsuri cutanate şi traumatisme oculare.
În situaţia în care starea generală este alterată recomandăm adresarea la cea mai apropiată unitate medicală care are program de activitate permanent pentru cazurile urgente în scopul examinării medicale şi instituirii precoce a tratamentului adecvat, spun inspectorii DSP Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!