Transferurile nu se vor mai face pe ușa din dos. Sau cel puțin aceasta dorește conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bihor. Instituția a elaborat o procedură care stabilește regulile și calendarul transferurilor. Aceasta după ce în mai multe școli și licee din Bihor au fost făcute transferuri ilegale și pe care le-a descoperit corpul de control al Ministerului Educației. De acum, directorii de școli vor fi obligați să fie transparenți și să afișeze locurile libere.
[eadvert]
„Am aprobat, în urma consultării cu mai mulți directori de școli și cu consiliul consultativ pe management, o procedură operațională privind transferul elevilor. Scopul procedurii este de a asigura șanse egale tuturor elevilor pentru a se transfera de la o unitate la alta, de la o clasă la alta”, a declarat inspectorul școlar general, Horea Abrudan.
Procedura stabilește etapele necesare a fi urmate în vederea realizării transferului, în conformitate cu legislația existentă.
„Am subliniat în procedură aspectele legislative, am stabilit un set standard de documente pe care părinții să le cunoască, școala să le ceară și am stabilit un calendar. Transferurile se vor putea face în timpul cursurilor, în timpul vacanței intersemestriale și în timpul vacanței de vară”, a spus Abrudan.
Astfel, procedura prevede că transferurile se pot face în timpul cursurilor și în perioada vacanței de vară, doar după ce fiecare unitate de învățământ a publicat lista cu toate locurile disponibile, numărul de elevi din fiecare clasă și ultima medie de la clasă.
„Nu este normal ca o școală să facă un Consiliu de Administrație în 20 iulie, alta să facă în 28, pentru că s-a eliberat un loc. Atunci trebuia să reglementăm și să standardizăm lucrurile. Astfel, am gândit două etape de transfer pentru timpul verii, pe care părinții trebuie să le cunoască. O etapă, care a început în 4 iulie, prin afișarea locurilor libere. Le-am cerut tuturor directorilor să afișeze efectivele la clasă, locurile libere și dacă este cazul, dacă vorbim de clase de liceu, ultima medie din clasa respectivă. Astfel, un părinte interesat intră pe site-ul școlii, vede care este media la clasa pe care o vizează și dacă mai sunt locuri. În acest fel, merge sau nu să își depună dosarul”, a explicat Abrudan.
Între 5 și 8 iulie, elevii vor depune cererile de transfer, iar pe 22 iulie, școlile vor afișa rezultatele.
„În perioada aceasta se dau examenele de diferență, dacă se impune”, a declarat Abrudan.
La 22 august va începe a doua etapă, când școlile vor anunța locurile rămase libere în urma transferurilor din prima etapă, iar în 23-26 august se pot depune cererile de transfer. La 2 septembrie, școlile vor afișa situația ierharhică.
„Nu ne mai dorim părinți dezorientați, care să se plimbe de la o școală la alta. Astăzi, informația e la un click distanță”, a mai spus inspectorul șef al IȘJ Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!