Este vorba de Marian Vidican, care era la data comiterii faptei inspector în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) – Inspectoratul Teritorial nr. 4 Bihor, Ciprian George Peșteleu, din cadrul Inspectoratul Teritorial nr. 4 Sălaj, și Rareș Alexandru Pintea, inspector de trafic rutier în Maramureș.
Potrivit informațiilor din rechizitoriu, comunicate de DNA, cei trei ar fi acționat în perioada 2021 – 2023, când ar fi protejat mai multe societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului rutier. „Le-ar fi furnizat administratorilor acestora informații nedestinate publicității, referitoare la acțiuni de control ale inspectorilor ISCTR, cum ar fi obiectivele controalelor, durata acestora, componența echipajelor sau zona de acțiune, în scopul de a le asigura acestora evitarea aplicării unor sancțiuni”, au explicat procurorii anticorupție.
În urma informațiilor primite de la inspectori, transportatorii rutieri ar fi evitat traseele pe care se aflau specialiștii ISCTR ori ar fi oprit acțiunile de transport, până la finalizarea acțiunilor de control.
Înțelegere cu al patrulea inspector ISCTR
Pe lângă aceasta, inspectorii Peșteleu și Pintea au fost acuzați că, în aceeași perioadă, în timpul unor acțiuni de control făcute în Sălaj și Maramureș la vehiculele de mare tonaj, „nu ar fi constatat abateri și nu ar fi aplicat nicio sancțiune față de transportatorii rutieri verificați (în special pentru depășirea masei maxime autorizate de transport, lipsa autorizației speciale de transport sau lipsa licenței de transport)”.
Dosarul celor trei inspectori va fi judecat de Tribunalul Sălaj.
În același caz, procurorii DNA au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inspector ISCTR din Sălaj, Alexandru Ioan Pop, acuzat că ar fi dat informații despre controalele din trafic.
„În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, respectiv 10 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani”, se arată într-o informare a DNA.
Pe parcursul termenului de supraveghere, Pop va munci 60 de zile în folosul comunității. Urmează ca Tribunalul Sălaj să se pronunțe și asupra înțelegerii dintre inspectorul Alexandru Pop și DNA.
Trimite articolul
XPractica mafiotă de zeci de ani de zile, imediat după revoluție
-
Pai cum s-au îmbogățit specimene de genul Gavris…
-
L-o ajutat tovarasu-sau Dăianu Ovidiu.
-