Inspectorii sanitari veterinari bihoreni au desfăşurat mai multe acţiuni de control în ultima perioadă. În cadrul activităților de supraveghere și prevenire a pestei porcine clasice au fost inspectate, cu accent pe localitățile din nordul județului, cinci exploatații comerciale de porcine și peste 300 exploatații nonprofesionale care dețin porcine.
„În cadrul activității de control și realizare a procesului de identificare a animalelor au fost emise un număr de 3.813 pașapoarte de bovine şi 58 extrase din Registrul exploatațiilor”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
De asemenea, în sectorul industriei zootehnice au fost vizate unitățile de producție zootehnică -exploatații, ferme de animale, unitățile de comercializare animale – târguri de animale, centre colectare animale destinate exportului. De controale nu au scăpat nici unitățile de comercializare a medicamentelor de uz veterinar – depozite, farmacii și puncte veterinare, efectuându-se și controale operative în trafic.
Săptămânal au fost realizate controale în târgurile de animale, 10 activități de control în trafic, 43 de controale în unități de comercializare a produselor farmaceutice.
Urmare a activităților de control în sectorul zootehnic au fost aplicate un număr de 12 sancțiuni. Valoarea celor şase amenzi contravenționale fiind de 5.760 lei.
În ce privește activitatea de autorizare a unităților supuse controlului sanitar veterinar în această perioadă au fost emise 12 autorizații pentru unități de schimb intacomunitar cu alimente, 41 autorizații pentru mijloace de transport, 124 documente de înregistrare pentru unități de vânzare cu amănuntul și 63 de certificate și autorizații pentru exploatații de animale. În același timp s-a dispus emiterea ordonanței de încetare/suspendare a activității pentru 173 de operatori din toate domeniile de activitate supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Trichineloza
Prevenirea apariției cazurilor de toxiinfecție alimentară prin consum de carne de porc infestată cu larve de Trichinella spp a fost o alăt activitatea desfăşurate de medicii veterinari.
„ Așa cum a fost planificat în toată această perioadă DSVSA a desfășurat în centrele zonale organizate în municipiile și orașele județului, activități de permanență, prin care s-a asigurat că toate solicitările de examinare a cărnii venite din partea cetățenilor din județ au fost soluționate operativ, astfel încât la această dată putem afirma că activitatea a avut rezultat bun, respectiv nu au fost cazuri de îmbolnăvire la om”, a concluzionat Remus Moţoc.
Astfel, conform statisticilor DSVSA Bihor în această perioadă s-au realizat 11.462 probe de depistare a parazitului Trichinella spp. 6.390 de probe la porcine domestice sacrificate în gospodăria populației -din care 640 în zona urbană și 5.750 în zona rurală a județului şi 4.600 probe la porcine sacrificate în cadrul unităților autorizate de abatorizare și un număr de 472 probe de mistreți.
Citiți principiile noastre de moderare aici!