Potrivit ultimei raportări întocmite de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron.
[eadvert]
Noua variantă a fost identificată în mai mult de jumătate dintre județele din România (prima cerință) – până în săptămâna 3-9 ianuarie, au fost înregistrate cazuri în 30 de județe și în municipiul București. De asemenea, cazurile au fost înregistrate în țoate regiunile țării, întrunindu-se astfel și al doilea criteriu. Al treilea criteriu prevede absența legăturii epidemiologice cu cazuri confirmate sau a istoricului de călătorie la peste 50 la sută din cazuri. Potrivit INSP, în săptămâna analizată, cazurile fără legătură epidemiologică reprezintă 52,3% din total. Au fost excluse din calcul cazurile care nu au putut fi contactate pentru efectuarea anchetei epidemiologice.
Bihorul, un singur caz
Județul Bihor rămâne oficial cu un singur caz de COVID cu varianta Omicron. Este vorba despre femeia de 39 de ani din Oradea, confirmată pozitiv la noua variantă de COVID, în data de 20 decembrie 2021, după ce a fost într-o călătorie de afaceri timp de 3-4 zile în Republica Democrată Congo, împreună cu fetița ei, în vârstă de 10 ani. Fetița a fost testată negativ pentru COVID.
Primul caz de infectare cu varianta OMICRON de COVID în Bihor. Este vorba de o femeie din Oradea!
Direcția de Sănătate Publică Bihor a trimis pe 6 decembrie o probă, iar Institutul Cantacuzino a confirmat rezultatul secvențierii probei pe 20 decembrie.
Potrivit directorului executiv al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, este singurul caz de COVID cu varianta Omicron înregistrat în județul nostru. DSP Bihor trimite cinci probe suspecte de Omicron, prelevate de la pacienți infectați, pe săptămână, către Institutul Cantacuzino pentru a le secvenția, în vederea stabilirii infectării cu noua tulpină a Sars-CoV-2.
Până în prezent au fost trimise la Cantacuzino în vederea secvențierii, aproximativ 20-25 probe suspecte, fiind confirmat doar cazul femeii de 39 de ani din Oradea, la varianta de Omicron a Covid.
Peste 200 cazuri noi
La nivel național, conform raportării Institutului Național de Sănătate Publică, în săptămâna 3-9 ianuarie, au fost confirmate 203 cazuri cu varianta Omicron. De la momentul descoperirii noii tulpini în România, au fost confirmate 295 de cazuri cu varianta Omicron dintre care 83 de cazuri au avut istoric de călătorie în UK – 32, Italia – 11, Africa de Sud – 8, Tanzania – 6, Nigeria – 5, Spania – 4, SUA – 3, Austria – 2, Bulgaria – 2, EAU – 2, Franta – 2, Belgia – 1, Cipru – 1, Mexic – 1, Olanda – 1, Portugalia – 1, RD Congo – 1. Au fost semnalate și 18 focare, toate familiale, însumând 58 de cazuri de COVID-19. Focarele au fost depistate în București – 10 și județele Cluj – 2, Iași – 2, Argeș – 1, Brașov – 1, Călărași – 1, Prahova – 1. Dintre cazurile din focare, pentru 11 a fost menționat istoric de călătorie sau contact cu persoană sosită din afara României, 13 cazuri au avut legătură epidemiologică cu un caz COVID-19, în timp ce pentru 135 de cazuri nu a fost constatată nicio legătură epidemiologică menționată. 37 de persoane nu au putut fi contactate pentru ancheta epidemiologică.
Niciun deces de Omicron
“Dintre cele 295 de cazuri confirmate cu varianta Omicron, 192 (65%) fuseseră vaccinate, din care 191 (99%) cu schemă de vaccinare completă. Amintim faptul că unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, așa încât proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Omicron nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat. Intervalul dintre data finalizării schemei complete de vaccinare și data recoltării probei a fost de 15-351 zile, cu o medie de 208 zile. Nu a fost înregistrat niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron”, precizează cei la INSP în analiza săptămânală.
Omicron a depășit Delta
În săptămâna 3-9 ianuarie, cu varianta Delta a SARS-CoV-2 au fost depistate 125 de cazuri, față de 203 cazuri Omicron. Proporția cazurilor confirmate cu varianta Delta, din numărul total de cazuri confirmate cu variante care produc îngrijorarea, a înregistrat o ușoară scădere în săptămâna analizată (73,7%), față de săptămâna anterioară (75,3%), precizează jurnaliștii publicației Aradon.ro.
Trimite articolul
Xcu toate eforturile depuse și restricțiile și acest mutant a scăpat de sub control, pentru că purtătorii virusului au fost iresponsabili.