Partea portocalie a Opoziţiei locale crede că planul de reorganizare al Electrocentrale SA ar trebui expus în Consiliul Local şi asumat de aleşi prin vot, în semn de asumare morală. Asta deşi legea nu cere dar nici nu interzice această etapă în cazul societăţilor insolvente aflate în proprietatea administraţiei publice.
„Inginerie edilitară”
Cel mai nou membru PDL din Consiliul Local a apărut joi, singur în conferinţă de presă. Cristian Puşcaş şi-a ales ca temă recenta declarare a insolvenţei Electrocentrale SA, pe care a calificat-o ca o „inginerie edilitară premeditată”. Instituirea zonei unice de termoficare care leagă orădenii de glia CET-ului, chiar fără avizul Consiliului Concurenţei şi înfiinţarea Termoficare SA, „care va absorbi tot ce înseamnă resurse de bani pentru căldură” sunt elementele care ar justifica epitelul „premeditată”, apreciază consilierul. Acesta oferă cifre în sprijinul aşa numitei „inginerii”: în 2011 şi 2012, cheltuielile de personal au fost de 37 – 38 de milioane de lei, în 2012 pierderile au fost de 41 milioane de lei, adică 20% din cifra de afaceri a Electrocentrale SA. „Chiar dacă ar concedia tot personalul, nu s-ar acoperi pierderile”, este concluzia sa.
„Planul de reorganizare prezentat judecătorului sindic trebuie să dovedească capacitatea noului management de a ieşi din criză. Creditorii vor trebui să aştepte trei sau patru ani în care există posibilitatea să îşi recupereze sau nu banii. E greu de crezut că vor reuşi, mai ales la sumele de care discutăm. Apoi cumpărarea de cărbune din Ungaria, care s-a vehiculat. E greu de crezut că Ministerul Finanţelor şi Regia Huilei, care sunt între creditori, vor accepta asta”, crede Puşcaş.
Două variante
Consilierul vede două evoluţii ale situaţiei, niciuna dintre ele roz. Dacă judecătorul nu acceptă planul de reorganizare, asta înseamnă faliment. „Se vând activele, CET-ul se vinde bucată cu bucată la fier vechi. Nu e plăcut pentru că centrala pe gaz va funcţiona în iarna 2015-2016 şi sunt două ierni în care oraşul rămâne fără termie”, crede consilierul.
Dacă se aprobă planul de reorganizare, administratorul judiciar poate să-şi impună regulile. „Poate apela la o scumpire exorbitantă a gigacaloriei iar cetăţenii sunt şi aşa împovăraţi”, anticipează Puşcaş, omiţând aluziile edilului Ilie Bolojan cum că o creştere de preţ ar putea fi compensată şi de o subvenţie de la Consiliul Local.
Din fericire sau din păcate, consilierul nu suspectează „nimic malefic” dincolo de aşa numita inginerie, şi o vede ca pe o evoluţie inevitabilă.
Faceţi-o publică!
Cererea PDL vine în contextul numirii, azi, a administratorului special. „Până la urmă, Consiliul Local nu se poate spăla pe mâini în dubla sa calitate de acţionar unic al CET-ului şi reprezentant al orădenilor. Solicităm ca măcar planul de reorganizare să fie supus atenţiei Consiliului Local, pentru ca să putem exprima puncte de vedere faţă de riscurile sociale”, cere Puşcaş.
Acesta spune, mai în glumă mai în serios că, în caz că ar gira un eşec, orădenii ar trebui să-i linşeze pe consilieri. Mai serios, zice că în atare situaţie, este dispus să îşi dea demisia din CL.
Electrocentrale SA este în insolvenţa
Citiți principiile noastre de moderare aici!