In cadrul dezbaterilor pe marginea Legii 101/2006 referitoare la salubrizare, aflată acum în Parlament, deputatul zice că a propus un amendament referitor la plata serviciilor de salubrizare în funcţie de cantitate. Mai spune că propunerea sa a fost respinsă de majoritatea uselistă, pe motiv că „România nu este pregătită pentru asta”.
„Poate că nu e pregătită toată ţara dar sunt localităţi în care acest sistem se poate introduce în maxim doi sau trei ani. În timp ce comisarul european ne cere să facem asta, noi spunem că ţara nu e pregătită? Stăm în Europa degeaba, în acest caz”, apreciază Cseke.
În opinia sa, introducerea tarifării pe cantitate, diferenţiat pe categoriile de selectare, este o măsură sigură pentru stimularea depozitării diferenţiate a gunoiului, respectiv pentru reciclare.
Mai apreciază şi că Oradea, spre exemplu, este gata să opereze în această manieră. „Fără acest sistem nu se poate vorbi de colectare selectivă eficientă. Aşa s-a făcut peste tot, Europa de Vest tot aşa a început”, insistă deputatul.
Să plătească operatorul!
Deputatul se opune vehement unui amendament introdus de USL în această lege, conform căruia operatorii de salubritate vor ridica de pe domeniul public deşeurile abandonate pe domeniul public de „autori necunoscuţi” şi le vor factura primăriilor. Acestea urmează să identifice autorii şi să le impute costul serviciului. Dacă fapta rămâne „anonimă”, cheltuiala rămâne pe primărie. Sistemul acesta este în funcţiune la Oradea, prevăzut în regulamentul de salubrizare.
Cseke insistă ca „deşeurile anonime” să se ridice pe cheltuiala operatorului. „Aici e vorba despre a cheltui din banii oraşului sau a plăti din banii operatorului. Până la urmă, este o activitate foarte profitabilă. Poate avea un profit corect şi dacă îşi asumă acest risc”, crede deputatul.
Fact box
În coada clasamentului
O statistică Eurostat prezentată de Cseke Attila arată că România ocupă penultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte cantităţile de deşeu colectate diferenţiat. Bulgaria este ultima. Iată câteva cifre:
Austria (prima în clasament) – 63%
Germania – 62%
Suedia – 49%
Ungaria – 21%
Cehia – 16%
Slovacia – 9%
România – 1%
Citiți principiile noastre de moderare aici!