Orădenii arată un interes foarte scăzut pentru facilităţile la transportul acordate, încă, de Consiliul local. Anunţul dezbaterii proiectului de regulament abia dacă a stârnit ceva interes: trei studenţi şi un reprezentant al consilului de administraţie dintr-o şcoală au luat parte la discuţii. În aceste condiţii, reprezentanţii celor două instituţii care gestionează problema, Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO) şi societatea locală de transport în comun (OTL SA) au cam dezbătut între ei.
„Regulamentul de acordare a facilităţilor la transportul public local de călători pentru categoriile de persoane beneficiare de pe raza adminitrativ-teritorială a municipiului Oradea” introduce mai multe modificări dar, dintre acestea, doar una a stârnit nemulţumiri în Sala Sare a Primăriei, cu ocazia dezbaterii. Şi anume aceea că, pe perioada vacanţelor, studenţii nu vor mai avea reducerea de 50% din costul abonamentului.
Dezacord
„Nu sunt de acord cu asta. În primul rând că sunt studenţi care nu au vacanţă de vară. Au practică, au examene. Cu ei cum rămâne? În plus, 75 de lei, cât ar fi un abonament la costul întreg, pe mine mă arde la buzunar! N-am maşină şi nici n-am alte surse de venit, ca student, deci mă afectează. Cât câştigaţi că scoateţi această reducere?”, a cerut să ştie Feher Tamas, student la Universitatea Partium, la inginerie agricolă. Opinia sa a fost susţinută şi de consilierul UDMR Huszar Istvan. „Studentul este student şi-n vacanţă”, a fost argumentaţia sa. Consilierul local a cerut ASCO şi OTL SA să prezinte, până la prima şedinţă a Consiliului local, un calcul din care să reiasă economia făcută, pentru un vot mai avizat al consilierilor locali. Acesta a punctat, totuşi, că acordarea acestei facilităţi va ţine exclusiv de voinţa puterii locale.
Discuţii pe hârţogărie
„Am notat observaţiile dvs şi le vom lua în calcul”, şi-a asigurat interlocutorii Arina Moş, directorul ASCO. În contra menţinerii facilităţii şi în spiritul noului regulament s-a pronunţat Gizella Gati, şefa Serviciului Social din ASCO. „Activitatea didactică se încheie în iunie sau iulie, după cum ne-au comunicat univeristăţile”, a precizat aceasta.
În afara nemulţumirii studenţilor, dezbaterea s-a purtat mai mult între OTL şi ASCO, pe teme de organizare a acordării facilităţilor. În forma propusă, regulamentul pune în cârca OTL SA sarcina întrega muncă de acordare a facilităţilor: stabilirea, solicitarea şi păstrarea documentelor justificative, atât în cazul pensionarilor cât şi-n cazul celorlalte categorii de orădeni care se încadrează pentru facilităţi.
Reprezentanţii fostei regii nu s-au arătat încânaţi de încărcarea atribuţiilor. „ASCO să ceară de la şcoli să le trimită pe e-mail listele cu elevii şi ASCO să verifice dacă persoanele în cauză au calitatea de elev. Asta ca să nu mai vină copilul la sediul OTL cu adeverinţă la adeverinţă la adeverinţă”, a propus Mircea Pop, director tehnic al OTL.
Poziţia ASCO, explicată de directoarea Moş este că OTL să se consulte cu Inspectoratul Şcolar şi să decidă impreună care sunt documentele doveditoare a calităţii de elev în învăţământul obligatoriu sau cea de student. Şi să se ocupe, apoi de implementare. ASCO va păstra doar calitatea de interfaţă între OTL şi Consiliul local.
Poziţia lui Pop a fost susţinută şi de Romeo Nica, din public, cel care s-a recomandat ca membru în consiliul de administraţie al unei şcoli orădene. „Este penibil ca în ziua de azi să se prezinte elevii la sediul OTL, cu adeverinţa la ghişeu. OTL are beciurile pline de hârtii. Ar trebui ca listele să fie eliberate de Inspectoratul Şcolar şi pe baza lor să se elibereze elevului cardul”, crede acesta. Opinia a fost împărtăşită şi de vicele Ovidiu Mureşan, cel care le-a propus instituţiilor să scape de „fiţuică”.
Fact box
Se abrogă
Cu trecerea regulamentului facilităţilor la transport prin consiliul local, acesta va abroga nu mai puţin de 16 hotărâri ale deliberativului local, unele datând şi de prin 2003.
Acestea se referă la:
– curse speciale subvenţionate pentru Grădiniţa 46 de pe Feldioarei şi pentru Liceul Szent Laszlo
– gratuităţi pentru Corul Hilaria sau pentru Corul Veteranilor, filiala Bihor
– regulamentul de constituire a Centrului Unic de Voluntariat Comunitar
– pachetul de ajutor social pentru pensionari, care n-a mai fost aplicat de ani de zile, de altfel
Citiți principiile noastre de moderare aici!