Până să aibă baza legală pentru supraimpozitarea clădirilor prea joase, primarul Ilie Bolojan și-a trecut prin Consiliul Local studiul care individualizează fiecare imobil aflat în această situație, livrat de arhitectul clujean Eugen Pănescu. Opoziția s-a împotrivit – PSD a argumentat că un vot al consilierilor locali pe studiu e fără rost, iar UDMR a atacat utilitatea demersului pentru orădeni.
„Nu mă mir că…”
„Studiul de evaluare arhitecturală și urbanistică în vederea identificării clădirilor care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit și/sau regimul de înălțime minim stabilit din Oradea” a fost supus la vot ieri, după ce a fost expus public cu câteva zile înainte. La discuția respectivă au asistat doar trei consilieri locali liberali. Aleșii Opoziției insistă că nu au primit nicio invitație din partea Executivului.
„Nu mă mir că Executivul nu a avut curajul să scoată la dezbatere publică studiul înainte de alegeri”, și-a început intervenția lidera grupului UDMR, Melinda Kirei, neștiind că analiza publică avusese loc recent. Ea l-a acuzat pe primarul Ilie Bolojan că suferă de „obsesia de impozitare a imobilelor care nu se încadrează pe înălțime” și l-a chestionat dacă dorește să ducă la bun sfârșit intervenția comunistă care a înlocuit case cu blocuri inclusiv în Centrul istoric.
A mai insistat că UDMR, în timp, a votat supraimpozitarea clădirilor cu fațade degradate, dar a precizat că „înălțimea caselor nu cred că reprezintă un pericol pentru orădeni”.
„Politice, demagogice”
Bolojan i-a replicat că, de fapt, dezbaterea studiului a avut loc, „ați fost invitați, ați ales să nu veniți” și a acuzat-o de „comentarii politice, demagogice”. A mai precizat că, deocamdată, nu se pune problema supraimpozitării clădirilor joase: „Dacă instanța va stabili că regulamentul (care prevede supraimpozitarea, atacat în justiție – n.r.)” este legal, se va aplica”, și dacă nu, atunci nu va produce efecte.
Kirei a revenit cu precizarea că „nu e politic”. „Ca om, nu mi se pare normal să le impun oamenilor să clădească ceva deasupra caselor lor”, după cum dispune administrația.
Din partea PSD, Liviu Popa Sabău a cerut amânarea temei până la tranșarea procesului. „Nu înțelegem utilitatea de a vota, de a contrazice sau valida prin vot un studiu realizat de profesioniști”. În final, le-a trimis autorilor clujeni mesajul că ar putea aplica principiile studiului în orașul natal, înainte de a-l experimenta în Oradea. Studiul a fost votat cu majoritatea liberală. Bolojan a insistat cu precizarea că în acest moment el nu produce niciun efect constrângător. Pe baza lui, însă, Planul Urbanistic Zonal de zonă protejată-i va obliga pe toți cei care doresc amenajări ale imobilelor de genul mansardări să intre în limitele de înălțime crescute, impuse de studiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!