Neonicotinoidele determină scăderea populațiilor de albine melifere pe întreg globul de mai mulți ani. Insecticidele din familia neonicotinoidelor (clotianidin, tiametoxam și imidacloprid) afectează negativ aproape 40.000 de familii de apicultori din ţară se plâng reprezentanţii acestora.
O serie de studii științifice publicate în ultimii ani au convins instituțiile Uniunii Europene să adopte măsuri pentru a limita uzul lor întrucât reziduurile pe care acestea le lasă în natură dăunează ciclului de viață al albinelor, scurtându-le viața sau chiar producând moartea acestor insecte aflate într-un punct sensibil al lanțului trofic, asigurând propagarea a numeroase specii de plante.
Acest lucru a determinat UE să restricţioneze utilizarea a trei dintre aceste neonicotinoide, considerate periculoase pentru albine (imidacloprid, clotianidin şi tiametoxam), urmând a fi interzise total. Interdicția intră în vigoare la sfârșitul anului 2018 și este destinată protejării coloniilor de albine. Agricultorii români nu sunt de acord şi tot au primit păsuire din partea UE, timp pentru dezvoltarea de alternative. „În toată UE este interzisă folosirea neonicotinoidelor, doar România primeşte derogare pentru folosirea lor an de an”, spune dezamăgit preşedintele Apibioproduct Oradea, Nicolae Botoş.
Pentru efectuarea de studii în acest sens proiectul sectorial ADER 4.1.5 „Realizarea unui sistem de monitorizare şi cuantificare a efectelor tratamentului seminţelor cu insecticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin şi tiametoxam) la culturile de porumb, floarea-soarelui şi rapiţă, asupra producţiei agricole şi a populaţiilor de Apis mellifera, în condiţiile agropedoclimatice specifice ţării noastre” a primit finanţare din partea MADR.
Echipa proiectului este formată din cinci parteneri: Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor (conducător de proiect), Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Pitești, Institutul de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea și Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură.
Albine protejate
„Proiectul vine în sprijinul fermierilor pentru asigurarea unor recolte superioare cantitativ şi calitativ şi, în același timp, pune la dispoziţia autorităţilor cercetări aprofundate referitoare la efectele tratamentului semințelor cu insecticide neonicotinoide la culturile de porumb, floarea soarelui și rapiță, precum şi influenţa acestor tratamente asupra producției agricole și a populațiilor de albine”, se arată în comunicatul instituţiei.
Pe lângă stabilirea eficacităţii insecticidelor aplicate în tratamentul chimic al seminţei pentru combaterea dăunătorilor de sol (Tanymecus dilaticollis, Agriotes sp., Phyllotreta sp. și Psilliodes sp.), în cadrul proiectului s-au efectuat și o serie de analize pentru determinarea nivelului de reziduuri de insecticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam), atât în plante, cât și în produse ale stupului. Conform datelor preliminare, în urma analizelor pentru determinarea nivelului de reziduuri de imidacloprid, clotianidin și tiametoxam, rezultă faptul că în majoritatea probelor analizate, cantitățile de reziduuri au fost sub limita cuantificabilă.
„Cercetările pentru clarificarea efectelor neonicotinoidelor asupra albinelor în România necesită pe mai departe investigații foarte complexe, în special prin studii de caz, în condiții reale de depopulări și mortalități de familii de albine la culturile vizate”, spun reprezentanţii echipei proiectului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!