Înscrierile în clasa pregătitoare şi în clasa I au început cu stângul în întreaga ţară. Deşi oficial înscrierile încep la ora 12, părinţii au început să meargă spre şcoli încă de la primele ore ale dimineţii.
„Aplicaţia de înscriere este blocată. Este o aplicaţie naţională în care intră toată lumea, deci problema e la nivel naţional. Nu ştim când va funcţiona. Îi rugăm pe părinţi ca astăzi să nu se grăbească la înscrieri. Îi sfătuim să se informeze înainte, ca să evite să stea la rând sau să aştepte degeaba. Toţi au locuri în şcoala de circumscripţie. Dacă e necesar vom suplimenta planul de şcolarizare. Pentru cei din circumscripţie şcoala trebuie să asigure locuri”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct Kery Hajnal.
Patru etape
Înscrierile în clasa I şi în clasa pregătitoare se fac în patru etape succesive. Astfel, între 5 şi 16 martie vor fi înscrişi copiii care solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie. În 19 martie, şcolile au obligaţia de a afişa listele cu copiii înscrişi şi cu locurile rămase libere.
Etapa a doua începe de pe 20 şi se va încheia pe 27 martie, când vor fi înscrişi copiii care solicită înscrierea la o altă unitate şcolară decât şcoala de circumscripţie, iar în etapa a III-a, între 23 şi 25 aprilie, vor fi înscrişi copiii care nu au fost la prima etapă a înscrierilor. În ultima etapă a înscrierilor, care se va deasfăşura între 2-9 mai, se va relua înscrierea la toate şcolile, în funcţie de locurile rămase libere.
Oameni nemulţumiţi
Părinţii copiilor sunt foarte nemulţumiţi de modul în care se desfăşoară în acest an înscrierile. La fel de nemulţumiţi sunt şi directorii şi cadrele didactice, care spun că s-a creat o adevărată bulibăşeală.
C.L., bunicul unei fetiţe care urmează să fie înscrisă la Şcoala cu clasele I-VIII „Dacia”, este nemulţumit că părinţilor nu li se dă voie să-şi înscrie copilul la şcoala la care doresc. Acesta a recunoscut că părinţii şi-au făcut flotant pentru ca să-şi poată înscrie copilul la această unitate de învăţământ.
„Suntem nemulţumiţi pentru că înscrierile se făceau liber. Înainte puteam să ne înscriem copilul unde voiam. Când ceva merge bine, la noi trebuie să se schimbe. Nepoţica mea va merge în clasa I, dar mă gândesc la cei de clasa 0. Şcolile nu sunt pregătite sub nicio formă pentru clasele pregătitoare. Nici din punct de vedere logistic, nici altfel. Sunt prea mici să-i aducă la şcoală. Nici cu evaluarea psihosomatică nu-s de acord. Mulţi dintre copii când ajung la psiholog se inhibă, pe când, dacă ar fi lăsat-o pe educatoare să-i evalueze, aceasta ar fi putut spune mai multe pentru că-i cunoaşte”, a spus C.L., bunicul unei fetiţe care va fi înscrisă la Şcoala Dacia.
Mai mulţi directori, care au preferat să-şi păstreze anonimatul, au confirmat că foarte unii părinţi recunoscut că au recurs la această metodă, doar pentru a-şi înscrie micuţul la şcoala pe care o cred ei mai potrivită pentru acesta.
„Românul e inventiv. Face orice pentru ca micuţul să fie bine”, a spus directorul unei şcoli cu renume din Oradea.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!