Liceul German „Friedrich Schiller” din Oradea face înscrieri pentru anul şcolar 2013/2014 la grupele de grădiniţă Waldorf care vor funcţiona în corpul de clădire de pe strada Călimăneşti nr. 10 (în spatele Gării) precum şi la clasa pregătitoare şi la clasa întâi cu predare în limba română şi germană. Înscrierile se fac la sediul de pe strada William Shakespeare nr. 22.
În sediu nou
În România, învăţământul Waldorf este învăţământ de stat, făcând parte din alternativele educaţionale şi fiind guvernat de o legislaţie specifică în acest sens. În Oradea, începând cu anul 2010, în cartierul Luceafărul au funcţionat trei grupe Waldorf (două la secţia română şi una maghiară) la care predau educatoare formate la seminarul de educatoare Waldorf din Cluj-Napoca şi din Oradea. Grupele române au fost transferate în 2012 în cartierul Ioşia la Grădiniţa nr. 55 şi iar grupa maghiară la Grădiniţa nr. 13 «Orsolya».
„Graţie demersurilor tenace întreprinse de Fundaţia Umanitară NAD şi de Asociaţia Waldorf Oradea, precum şi de persoane fizice îndrăgostite de această alternativă educaţională, începând din toamnă Grădiniţa Waldorf are un sediu de sine stătător – str. Călimăneşti nr.10, într-un loc pitoresc şi primitor unde cele trei grupe se pot reuni din nou”, spune Andrea Berce preşedinte a Asociaţiei Waldorf Oradea.
Având sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor, în clădirea de pe Călimăneştilor vor începe anul şcolar trei grupe de copii (două cu program prelungit – română şi maghiară, una cu program normal – secţia română).
Şi şcoală Waldorf
„Liceul patronator al grădiniţei – Liceul Teoretic German «Friedrich Schiller» – are drept director o persoană deschisă la alternativele educaţionale, prof. Adriana Bunea, prin a cărei bunăvoinţă şi susţinere asimilarea grupelor s-a realizat fără dificultăţi. Dânsa a mărturisit că, în cazul în care vor exista dascăli care vor să se integreze în sistemul Waldorf sau părinţi interesaţi de educaţia Waldorf pentru copiii lor, va înfiinţa şi clase primare în această alternativă”, mai spune Andrea Berce.
Aceasta mai transmite şi câteva repere waldorfiene.
Adepţii lui R. Steiner
Pedagogia Waldorf a fost creată de către Rudolf Steiner, părintele antroposofiei, filosof, artist, medic şi deschizător de drumuri în cultura secolului XX. Antroposofia este un curent al cunoaşterii de sine a omului ca fiinţă spirituală, sufletească şi trupească, dezvoltat la începutul acelui secol pe lângă curentul majoritar al materialismului. Rudolf Steiner deschide drumuri multidisciplinare în domenii ca: educaţie – pedagogia Waldorf, medicină şi arhitectură antroposofică, agricultura biodinamică, domeniul social – tripartiţia socială, economia asociativă, art-terapia, euritmia, arta vorbirii.
La baza educaţiei Waldorf stau câteva principii antroposofice prin care R. Steiner a creat un concept şi un plan de învăţământ adecvat fazelor de creştere şi dezvoltare ale copilului şi a educaţiei şi hrănirii imaginaţiei acestuia. El a înţeles că şcoala trebuie să vină mai degrabă în întâmpinarea necesităţilor copilului decât a necesităţilor economice şi guvernamentale de moment. Prin urmare, a dezvoltat şcoli ce încurajează creativitatea şi gândirea liberă şi progresistă. Învăţământul Waldorf („şcoala liberă”) este generator de sănătate pentru copii.
Pentru părinţii curioşi
Părinţii trebuie să ştie că implicarea lor este esenţială şi sunt rugaţi să se informeze despre acest sistem pe www.waldorf.ro sau de la alţi părinţi. Cele două organizaţii susţinătoare ale pedagogiei Waldorf în Oradea oferă informaţii şi facilitează formarea şi integrarea atât a cadrelor didactice cât şi a familiilor în sistemul Waldorf. Carmen Costraş şi Andrea Berce pot fi sunate la numerele 0744 – 835.760 respectiv 0740 – 080.346 sau contactate prin email la adresele fundatianad@gmail.com şi waldorforadea@yahoo.com.
Citiți principiile noastre de moderare aici!