S-a dat startul înscrierilor pentru două dintre concursurile organizate de Centrul de Cultură al Județului Bihor. În 24 mai se va desfăşura cea de a VI-a ediţie a Concursului Naţional de Muzică Uşoară „Art Oradea Festival” organizat de Școala de Arte Francisc Hubic.
Concursul este destinat tinerilor cursanţi sau absolvenţi ai Şcolilor de Arte, sau din Centrele Judeţene de Cultură, cu vârste cuprinse între 15 și 24 ani (categorii: 15 -18 ani şi 19 – 24 ani). Ultima zi de înscrieri pentru preselecţie este 30 Aprilie 2024. Pentru înscriere, fiecare candidat va prezenta o piesă interpretată live. Nu vor fi luate în considerare piesele prelucrate într-un studio de înregistrare. În urma preselecţiei, vor rămâne în concurs un număr de maximum, 16 concurenţi stabiliţi de juriu. Nu pot participa la preselecţie câştigătorii trofeului şi al premiului I din ediţiile trecute.
Candidaţii înscrişi vor fi anunţaţi despre rezultatul obţinut în urma preselecţiei, până în 10 mai. Coordonatorii de proiect sunt Deac Lăcrimioara, Kasa Tamas, secretar festival: Vereş Simona. Date suplimentare se pot obţine la telefon 0359/436162, Email: artoradeafestival@gmail.com
Cei admişi în concurs în urma preselecţiei vor interpreta în cadrul concursului două piese: una din repertoriul românesc și una din repertoriul internațional. Intrarea în concurs se va face în ordine alfabetică iar concurenţii vor cânta ambele piese, consecutiv.
Concursul Naţional „Art Oradea Festival” se va desfăşura în 24 mai, în Sala de concerte „Enescu-Bartok” a Filarmonicii de Stat Oradea, începând cu ora 17:00.
Juriul va avea în componenţa sa interpreţi de muzică uşoară, profesori de specialitate din afara instituţiei organizatorice, reprezentanţi ai organizatorului şi ai ordonatorului principal de credite precum şi personalități culturale locale.
Jurizarea se va face de la nota 1 la nota 10 şi se va ţine cont de calităţile vocale (claritate timbrală, tehnică vocală, intonaţie, amplitudine vocală), de dicţie, stil interpretativ (modernitate, inovaţie), omogenitatea interpretării voce – acompaniament, personalitatea artistică a interpretului, vestimentaţia de scenă şi prezenţa scenică.
Trofeul Art Oradea Festival este în valoare de 2.500 lei. Premiul I este de 1.500 lei, Premiul II – 1.000 lei, Premiul III – 800 lei şi Mențiune – 500 lei. În situația în care există sponsori care doresc să ofere premii, organizatorii îşi rezervă dreptul de a comunica modificări la numărul premiilor.
Câştigătorul Trofeului va susţine un microrecital laurmătoarea edişie a festivalului – concurs. Toţi concurenţii vor primi diplome de participare personalizate.
[eadvert]
În memoria artistei Florica Ungur
Au început înscrierile şi la a 3-a ediţie a Festivalului – Concurs Național „Florica Ungur”, care va avea loc în 29 mai. Sunt invitați să participe tineri interpreți din întreaga țară. Pe aceeași scena vor urca nume reprezentative ale muzicii populare românești acompaniate de orchestra „Rapsodia Bihoreană” dirijată de prof. Liviu Buțiu, iar spectacolul va fi prezentat de Iuliana Tudor, binecunoscuta realizatoare a emisiunilor de folclor de la TVR.
„Iniţiativa organizării la Oradea, a unui festival al muzicii populare româneşti, în memoria marii artiste Florica Ungur este expresia împlinirii unei datorii sacre pentru valorificarea unui gen artistic peren, păstrat la loc de cinste în cultura şi sufletul tuturor românilor şi, în egală măsură, materializarea unui gând bun, acela de a preţui şi omagia oamenii de valoare ai acestui ținut, dintre care un nume, evident, răsunător, este cel al regretatei interprete de folclor, marea doinitoare, Florica Ungur”, precizează organizatorii.
Festivalul își propune valorificarea tezaurului folcloric românesc, descoperirea și promovarea tinerelor talente artistice, soliști vocali amatori din diferite zone ale țării, cu intenția de a-i încuraja în preocuparea lor de a culege și interpreta cântecul popular autentic, cât și prezentarea celor mai frumoase costume din diferitele zone etnofolclorice al țării.
Festivalul-concurs national „Florica Ungur” se adreseaza tinerilor soliști vocali, cu vârste cuprinse între 16-25 ani (16 ani împliniți până la momentul concursului). Înscrierea în concurs se va încheia în 10 mai.
Concurenții trebuie să trimită pe adresa de e-mail a festivalului două materiale muzicale în format video care să cuprindă un fragment de cântec doinit (fără acompaniament), doină sau baladă și o melodie ritmată (cu acompaniament). Pentru înregistrare, cântecele trebuie interpretate live,in tonalitatea în care vor fi interpretate în concurs, iar materialul înregistrat trebuie să aibă o calitate corespunzătoare. Filmările trebuie să fie neîntrerupte, să nu aibă sunetul și
imaginea modificate, pentru a putea fi evaluate corect. Se acceptă înregistrările video realizate cu telefonul mobil sau cu alte dispozitive de înregistrare audio-video. În filmările trimise, concurenţii trebuie sa poarte costum popular specific zonei pe care o reprezintă.
Jurizarea se va face în perioada 13-15 mai 2024, urmând ca în concurs să rămână 15 concurenți. Lista cu concurenții calificaţi va fi publicată în 16 mai pe site-ul Centrului de Cultură al Județului Bihor.
Acompaniamentul concurenţilor şi al interpreţilor invitaţi în recital va fi asigurat de către orchestra Rapsodia Bihoreana condusă de prof. dirijor Liviu Buţiu. Intrarea in scenă se va face în ordine alfabetică.
Marele premiu „Florica Ungur” va fi în valoare de 3000 lei net, Premiu I – 2000 lei, Premiul II – 1700 lei, Premiul III – 1500 lei. Se vor mai acorda trei menţiuni, fiecare în valoare de 500 lei. În cazul în care doi concurenți se vor situa pe același loc, premiile se vor suplimenta. De asemenea, se pot acorda premii speciale din partea juriului, sponsorilor precum și din partea partenerilor, dacă este cazul.
Juriul concursului va fi compus din personalitaţi de seamă ale vieţii culturale şi artistice, fiind specialişti în domeniul cercetării, culturii şi tradiţiei populare. Jurizarea se va face de la nota 1 la nota 10. În jurizarea concurenților se va ține cont de interpretarea corectă din punct de vedere intonațional și ritmic, de calitățile vocale și interpretative, autenticitatea și valoarea artistică a repertoriului ales pentru concurs, stilul interpretativ tradițional, respirația, dicția și frazarea muzicală, frumusețea și autenticitatea costumului popular purtat de interpret şi ținuta scenică.
Detalii și regulamentul celor două concursuri se găsesc pe culturabihor.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!