Școlile din Oradea și din județul Bihor se află în plin proces de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare. Potrivit inspectorului școlar general, Horea Abrudan, la nivelul județului Bihor există 6.019 locuri propuse pentru clasele pregătitoare (în 306 clase). Dintre acestea, în Oradea sunt 1967 de locuri, în 95 de clase.
„Având în vedere că elevii care împlinesc 6 ani între 1 septembrie și 31 decembrie se pot înscrie, am lăsat o oarecare marjă, astfel încât să putem asigura școlarizarea tuturor în învățământul primar, dacă părinții hotărăsc și sunt îndeplinite condițiile pentru a fi înscriși în clasa pregătitoare și nu rămân în grădiniță”, a spus inspectorul șef, Horea Abrudan.
Conform calendarului, până la 14 mai, părinții pot depune dosarele pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare.
[eadvert]
Cererile pot fi completate și depuse atât la sediul unității de învățământ, cât și online. Chiar dacă aleg ultima variantă, părinții vor fi nevoiți oricum să meargă la școală, întrucât cererea depusă pe site trebuie validată fizic de un reprezentant al unității de învățământ.
„În 25 martie 2024, la nivelul unităților de învățământ au fost afișate circumscripțiile școlare, precum și planul de școlarizare propus de unitățile de învățământ”, a mai precizat Abrudan.
Potrivit acestuia, din acest an școlar, Ministerul Educației a aprobat o procedură de distribuire aleatorie a elevilor în formațiunile de studiu din clasele de debut.
„Această procedură impune ca și la nivelul unităților de învățământ să se realizeze o procedură proprie. Am și avut întâlniri cu directorii în acest sens, iar la data de 27 martie, directorii aveau obligația să publice pe site-ul propriu și la avizier această procedură, pentru ca părinții să fie cât mai bine informați despre felul în care efectiv vor fi distribuiți elevii la clase. Este important ca părintele să știe ce șanse are să ajungă la clădirea A sau la clădirea B, dacă vorbim de mai multe structuri, clădiri, ale unității de învățământ”, a mai spus Abrudan.
Criterii de înscriere
Conform metodologiei, pot fi înscriși la școală copiii care împlinesc vaârsta de 6 ani până la data de 31 august a acestui an. Cei care împlinesc 6 ani după această dată, vor avea nevoie de o recomandare pentru înscrierea în învățământul primar, eliberată de grădiniță sau de Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională Bihor.
În plus, copiii care nu au frecventat grădinița ori s-au întors din străinătate vor avea nevoie de o evaluare a nivelului de dezvoltare.
„Această procedură exista și înainte la nivelul județului Bihor, fiind aprobată de Inspectoratul Școlar. Acum există o procedură la nivel național, aprobată prin Ordin de Ministru, care spune că repartizarea la clase se poate face în ordinea alfabetică, luând în calcul băieții și fetele de clasa pregătitoare care au împlinit 6 ani până în 31 august 2024, respectiv care vor împlini 6 ani până în 31 decembrie a anului în curs.
Trebuie să menționez că elevii care vor împlini 6 ani după 31 decembrie 2024 nu vor putea fi înscriși în clasa pregătitoare în anul școlar 2024-2025. Această procedură permite practic repartizarea în două feluri: prin ordonarea băieților și a fetelor din cele două categorii de vârstă în ordine alfabetică și repartizarea pe clase. De asemenea, există o variantă de tragere la sorți a elevilor.
Când i-am întrebat pe directorii de școli din Oradea și Bihor despre cum doresc să realizeze această procedură la nivelul unităților de învățământ pe care le conduc, majoritatea directorilor din Bihor mi-au spus că vor opta pentru repartizarea în ordine alfabetică, urmând ca învățătoarele să fie trase la sorți”, a mai adăugat inspectorul șef.
Transparență
În plus, părinții au posibilitatea să participe la ședințele de tragere la sorți, școlile fiind obligate să afișeze din timp, pe site-ul propriu și la avizier, data la care se va desfășura ședința de repartizare.
„Cel mai probabil, în ultimele zile din luna augut va avea loc această repartizare, având în vedere calendarul și faptul că înainte cu cinci zile lucrătoare de debutul cursurilor anului școlar, părinții trebuie să cunoască listele și clasele în care copiii lor sunt repartizați. Părinții pot participa în calitate de observatori la aceste ședințe de repartizare. Îi încurajez să participle la ședințele respective, pentru a fi martori la felul în care se realizează și se respectă această procedură, astfel încât să nu existe discuții ulterioare. Este important ca toată lumea să înțeleagă modul în care sunt repartizați copiii și să fie mulțumiți părinții într-un final. Este cel mai sigur mod de a asigura transparența”, a spus inspectorul școlar general.
Înscrierea la clasa pregătitoare
Prima etapă de înscriere:
- 25 martie: afișarea locurilor pe site-urile școlilor/inspectoratelor școlare
- 11 aprilie – 14 mai: părinții pot depune cererile de înscriere
- 29 mai: afișarea elevilor înmatriculați și a locurilor rămase libere
A doua etapă de înscriere:
- 30 mai: afișarea procedurii de repartizare
- 31 mai – 7 iunie: depunerea fișelor de înscriere
- 21 iunie: afișarea listelor finale cu elevii înscriși
- 2-6 septembrie: soluționarea cazurilor copiilor neînscriși
Criterii de departajare:
- Existența unui certificat de handicap;
- Existența unui document care atestă că este orfan;
- Existența unui frate înmatriculat în aceeași școală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!