Este vorba despre dosarul disciplinar în care Cristian Ardelean, de la Parchetul Bihor, și Ciprian Man, în prezent procuror la Parchetul Militar Cluj, au fost anchetați ca urmare a publicării de către avocatul Răzvan Doseanu a unor înregistrări ce ar fi fost făcute în 2018, în sediul DNA Oradea, unde cei doi magistrați activau atunci, și în care se discuta despre judecători de la Tribunalul Bihor și de la Curtea de Apel Oradea și despre „liniștirea” acestora.
Ardelean și Man au fost acuzați de „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”, considerată abatere, potrivit Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Hotărârea CSM poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Dosar reîntors de două ori la CSM
Este pentru a treia oară când procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii resping acțiunea disciplinară îndreptată împotriva lui Cristian Ardelean și Ciprian Man, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a reîntors de două ori dosarul la CSM.
Primul verdict a fost dat pe 2 iunie 2021, când a fost invocat un viciu de procedură. Mai precis, acțiunea împotriva celor doi procurori bihoreni a fost vizată de șeful interimar al Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, în legătură cu care Curtea Europeană de Justiție stabilea că a fost instalat pe criterii politice. Din acest motiv, toate actele întocmite în timpul interimatului acestuia au fost lovite de nulitate.
Un an mai târziu, Înalta Curte a casat hotărârea Secției pentru procurori în materie disciplinară și a cerut continuarea judecății.
În mai 2023, CSM a constatat din nou nulitatea acțiunii disciplinare, motivând că inspectorul care a investigat cazul nu a fost desemnat aleatoriu, conform procedurii. Din nou, Inspecția Judiciară s-a adresat Curții Supreme care a retrimis dosarul disciplinar al procurorilor Man și Ardelean la Consiliul Superior al Magistraturii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!