[eadvert]
Innovation Days, Kiplin – Get Active și întâlnirea extraordinară a Comitetului Executiv al EU GREEN, găzduită de Universitatea din Extremadura, Spania, au fost cele trei evenimente în care Universitatea din Oradea a fost implicată pe parcursul lunii aprilie, în cadrul Alianței EU GREEN.
Proiecte inedite la „Innovation Days”
Innovation days este al doilea eveniment din Entrepreneurship Journey, primul fiind Inspiration days. Desfășurat pe 10 și 11 aprilie, în pachetul de lucru WP4, Innovation Days are ca obiectiv promovarea inovării și antreprenoriatului pentru sustenabilitate. Găzduit de Facultatea de Protecția Mediului și de cea de Informatică și Științe din Oradea, evenimentul a presupus două clustere de cercetare la care au participat zeci de studenți, masteranzi și doctoranzi.
”Este al doilea eveniment Innovation Days, parte a unei povești lansate în cadrul Alianței europene EU GREEN, din care face parte și Universitatea din Oradea. Scopul acțiunii este de a dezvolta competențele antreprenoriale în rândul studenților”, a declarat conf. univ. dr. Aurel Căuș, expert EU GREEN în cadrul grupului de lucru Inovație și Antreprenoriat.
Clusterul de la Facultatea de Protecția Mediului a avut ca temă „Agricultură, alimente și sustenabilitatea mediului”, iar mentorii tinerilor participanți au fost prof. univ. dr. habil. Simona Vicaș și conf. univ. dr. Adrian Timar. Aceștia i-au ghidat pe studenți prin trei provocări: dezvoltarea unui produs alimentar sănătos și rezistent, căutarea unor soluții pentru deficitul de apă și a unor strategii pentru a reduce risipa alimentară.
”Studenții au fost receptivi la toate informațiile, au reușit să transpună în practică ce le-am sugerat și au venit cu ideile proprii”, a explicat prof. univ. dr. habil. Simona Vicaș.
”Au fost prezentate cinci proiecte foarte interesante, cu accent pe sustenabilitate, pe servicii aduse comunității locale, care beneficiază astfel de specialiștii formați de Universitatea din Oradea”, a completat conf. univ. dr. Adrian Timar.
La Facultatea de Informatică și Științe din Oradea s-au derulat activitățile din cadrul Clusterului 6 – Provocări în diversitatea și funcționarea ecosistemelor, având-o ca mentor pe prof. univ. dr. habil. Diana Cupșa, directorul Departamentului de Biologie al Facultății de Informatică și Științe. Studenții au avut de rezolvat alte trei provocări: stoparea dezvoltarea explozivă a speciilor invazive de plante, creșterea biodiversității și îmbunătățirea rezistenței climatice în campus.
„Membrii echipei au dovedit entuziasm și profesionalism; au reușit să completeze foarte bine unul pe altul, astfel încât unii au venit cu soluții practice, alții s-au axat pe partea creativă”, a detaliat prof. univ. dr. habil. Diana Cupșa (foto stânga).
Printre proiectele prezentate în cadrul celor două clustere se numără un baton proteic din insecte, hotel de iarnă pentru insecte, soluții concrete pentru reutilizarea apei potabile în agricultură, o aplicație cu toți copacii din campusul universitar, locuri de recreere pentru studenți sau zone care să stimuleze biodiversitatea.
Despre încredere și comunicare, la Extremadura
Tot în prima parte a lunii aprilie, reprezentanții celor nouă universități din Alianța EU GREEN au participat la întâlnirea extraordinară a Comitetului Executiv al Alianței, găzduită de Universitatea din Extremadura, Spania. Evenimentul a avut două obiective: consolidarea relațiilor și încrederii în cadrul echipei de bază, respectiv aprofundarea activităților desfășurate pe parcursul proiectului.
Prima zi s-a derulat sub forma unui workshop, în cadrul căruia reprezentanții universităților din cadrul EU GREEN au alcătuit echipe care au căutat soluții la problemele de interacțiune dintre pachetele de lucru. „Am împărtășit idei și am discutat cum să îmbunătățim comunicarea între pachetele de lucru, cum să gândim mai mult ca o alianță, nu ca un proiect”, a precizat coordonatorul local EU GREEN la nivelul Universității din Oradea, prof. univ. dr. Anca Dodescu (foto).
În cea de-a doua zi, membrii Comitetului Executiv au participat la o întâlnire pe teme organizatorice în cadrul căreia au discutat despre revizuirea regulilor de management, despre buget și structura acestuia, dar și despre procedurile comune de operare. La rândul lor, specialiștii din cadrul subcomisiei WP9 s-au concentrat pe strategia de comunicare a Alianței.
La ambele sesiuni au fost prezenți și reprezentanți ai ARQUS – o alianță alcătuită din 9 universități europene, aflată la al doilea apel.
Concurs de… mișcare între universitățile Alianței
Pe parcursul lunii aprilie, studenții și personalul Universității din Oradea au participat și la un inedit concurs de mișcare, în cadrul căruia s-au întrecut cu echipe din cele nouă instituții academice care compun Alianța EU GREEN. Cu îndemnul ”Mișcați-vă ca o echipă și concurați cu universitățile din Alianța EU GREEN!”, concursul KIPLIN – Get active s-a desfășurat din 8 aprilie până pe 28 aprilie, timp în care competitorii au încercat să parcurgă cât mai mulți pași, transformați în puncte adunate în zestrea fiecărei echipe.
Au fost contabilizate atât distanțele străbătute printr-o simplă plimbare, dar și în alergare ori chiar pedalând pe bicicletă. În plus, au fost luați în considerare nu doar pașii pe care studenții și personalul universității i-au făcut în interiorul campusului, ci și în afara acestuia.
Mai multe detalii despre proiectele desfășurate de către Universitatea din Oradea în cadrul Alianței EU green găsiți aici.
Advertorial CH23163
Trimite articolul
XCe dume aveti in cap. Neomarxism pur! Pieredere de timp dar mai ales de bani.
-
In loc de cercetare academică, povesti imbecile si spart bani…