Îi va lua locul un alt pavaj din mozaic turnat. Modelul ales este inspirat de cel găsit chiar în holul Hotelului Vulturul Negru, spune arh. Anemari Szabo – şef proiect, de la Proiect Bihor. Mozaicul va fi de culoare deschisă, iar elementele decorative sunt de inspiraţie florală, fiind folosite culorile vişiniu şi portocaliu. S-a optat pentru acest model găsit în palat deoarece nu se cunoaşte felul în care arăta pavajul original din pasaj. Aceste elemente decorative vor puncta accesul în pasaj, dar şi elementele importante ale traseului. Intersecţia mare din pasaj va beneficia de cel mai mare „desen” decorativ, realizat din sticlă mată, ce va fi iluminat prin spoturi amplasate sub elementele decorative.
De-a lungul pereţilor vor fi amenajate două canale pentru utilităţi (apă-canal, electrice, telefonie, cablu, etc.), ce vor fi acoperite cu piese detaşabile, realizate din mozaic turnat în cofraje metalice.
Iluminatul arhitectural se va realiza la două nivele: jos, la prima treaptă şi chiar sub acoperişul vitrat, pentru scoaterea în evidenţă a grinzilor de metal ale acoperişului. Viceprimarul Mircea Mălan şi Dumitru Sim – responsabil de proiect au arătat că toată investiţiile prevăzute în proiect se realizează doar pe proprietatea municipalităţii, condiţie ce era obligatorie pentru ca proiectul să fie declarat eligibil. „Vrem să le dăm riveranilor un exemplu de bună practică din pasaj, pentru ca să facă treabă şi ei”, a spus Sim, subliniind faptul că proiectul a trebuit conceput în aşa fel încât să se lucreze doar pe ce e spaţiu aflat în proprietatea oraşului.
În cadrul proiectului se va reabilita şi sistemul de canalizare, care presupune realizarea unui canal tehnic de inmagazinare a reţelelor utilitare.
Terasele au dispărut
Viceprimarul Mircea Mălan spune că lucrările vor începe săptămâna viitoare, luni şi vor trebui finalizate până pe 15 iunie 2013. Luni, nici o terasă nu mai funcţiona în pasaj. „În ceea ce priveşte terasele, e clar că nu se pune problema ca acestea să mai funcţioneze, însă în interior localurile vor putea să-şi continue activitate nestingherit, desigur, cu tot disconfortul dat de lucrările ce se execută afară”, a spus Mălan, adăugând că la primăvară, atunci când va fi turnat pavajul din mozaic, va fi interzis accesul în pasaj vreme de patru zile! „Vor fi probabil şi perioade de patru zile în care inclusiv riveranii vor avea probleme cu accesul în pasaj”, a spus şi Dumitru Sim.Ulterior, Primăria va pregăti un regulament pentru terasele din pasaj, pentru ca mobilierul acestora să se asorteze cu noul mozaic.
Lucrările vor fi executate de Marconst Marghita, firmă care va beneficia de suportul tehnic primit de la Constructorul Sălard – au transmis edilii. Constructorul Sălard a mai lucrat la Teatrul de Stat, la Liceul Lorrantfy şi lucrează şi acum la Cetate. Totuşi, reprezentanţii Primăriei asigură că lucrările vor fi efectuate de Marconst. Execuţia lucrării a fost atribuită firmei Marconst prin cerere de ofertă. Potrivit edililor, Marconst a depus singura ofertă. Pentru execuţie, Marconst va încasa 2,5 milioane de lei noi, fără TVA. Publicitatea, auditul extern şi dirigenţia de şantier au fost toate încredinţate direct.
Citiți principiile noastre de moderare aici!