Cadrul legislativ de reglementare a uceniciei la locul de munca stabilit prin Legea nr. 279/2005 s-a dovedit a fi ineficient şi neaplicabil. „Din această cauză în prezent se află în dezbatere publică un proiect privind modificarea acestei legi”, a precizat Daciana Nica, directorul executiv adjunct al AJOFM Bihor.
Deficienţe
Printre deficienţele constatate se numără faptul că ucenicia nu prezintă avantaje din punctul de vedere al persoanei care se angajează ca ucenic, procedura de autorizare a angajatorului şi atestare a maistrului de ucenicie este foarte laborioasă, iar finanţarea cheltuielilor cu cazarea şi masa ucenicilor este imposibil de asigurat de angajatori.
Principalele obiective ale modificării legislative sunt să acorde tinerilor posibilitatea de a obţine formare profesională de calitate care îi va pregăti pentru ocuparea avantajoasă a locurilor de muncă, să promoveze oportunităţi de ocupare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, să permită angajatorilor să-şi asigure forţa de muncă calificată în funcţie de cerinţele proprii dar şi să contribuie la creşterea ocupării forţei de muncă.
În vederea remedierii problemelor identificate în utilizarea uceniciei ca soluţie pentru promovarea ocupării şi formării forţei de muncă, prin prezentul proiect de act normativ se propune abrogarea dispoziţiilor referitoare atestarea maistrului de ucenicie. Se doreşte de asemenea abrogarea dispoziţiilor referitoare la autorizarea persoanelor juridice şi persoanelor fizice care doresc să încadreze ucenici dar şi alte prevederi care să înlesnescă practicarea uceniciei.
„Proces foarte laborios şi de durată. A fost unul dintre motivele pentru care angajatorii nu au apelat la această lege”, a concluzionat Daciana Nica.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!