Concertul coral-jazz „Night & Day” va avea loc vineri, 23 august, de la ora 20:00, în curtea interioară a Cetății Oradea. Se vor putea audia piese cunoscute, provenite din genuri diferite de muzică. Jazz-ul va fi predominant în programul concertului, însă nu va lipsi nici tango-ul sau muzica clasică.
„Pe 23 august, la Cetatea Oradea va avea loc un concert ce construiește o punte muzicală între două continente: America și Europa. Pe de o parte, Europa, unde muzica cultă a evoluat de-a lungul secolelor, pe de altă parte, America, locul de naștere al jazz-ului și tango-ului, două genuri care, deși mai tinere, au captivat inimile oamenilor din întreaga lume. Vă așteptăm la o seară memorabilă, unde trecutul și prezentul se împletesc armonios pe acorduri muzicale de neuitat”, se arată în prezentarea evenimentului.
Steve Jazz Trio, formație din care fac parte István Bundzik la pian, Gyula Horváth la chitară bass și Gábor Kacsenyák la percuție, va urca pe scenă alături de Corul Filarmonicii de Stat Oradea, condus de Kocsis-Holper Zoltán. Protagoniștii serii propun un repertoriu format din piese de jazz ale compozitorului american Cole Porter sau pianistul István Bundzik, din repertoriul sud-american al lui Astor Piazzola sau Consuelo Velazques, din muzica clasică în variantă prelucrată și din repertoriul american de pe Broadway sau cel britanic contemporan.
Membrii grupului instrumental Steve Jazz Trio sunt artiști-profesori la secția jazz a Liceului Bartók Béla din Miskolc, Ungaria, care îşi propun să cultive gusturile muzicale ale auditoriului. Muzicienii activează în mai multe formații și sunt o prezență constantă la evenimentele culturale ale orașului Miskolc.
Zoltán Kocsis-Holper a început să studieze muzica la vârsta de 7 ani la Școala de Muzică din orașul său natal, Sopron. Mai târziu, la Școala Elementară de Artă József Horváth a aprofundat studiul pianului. A fost admis mai întâi la Facultatea de Economie, abia din anul 2004 alegând să continue studiile muzicale la Academia de Muzică Ferenc Liszt din Budapesta. Aici a studiat dirijatul coral cu profesorii Csaba Kutnyánszky și Péter Erdei.
În paralel a început să cânte în corul instituției pentru a înțelege mai bine și a se apropia mai mult de muzica corală. În cadrul aceleiași universități, a devenit doctorand în anul 2016.
După absolvirea studiilor universitare și-a început cariera didactică la școlile de specialitate din Sopron și Budapesta. De asemenea, a activat în mai multe ansambluri artistice din Sopron, dar și din Raiding, Austria. În calitate de dirijor a câștigat Premiul I la Competiția Națională a Tinerilor Dirijori în anul 2008 și Premiul Special la Concursul Internațional al Tinerilor Dirijori de la Torino, Italia, în anul 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!