„Programul «Integrare DizAbili Oradea», pe scurt Programul ID Oradea, dorește să dea contur mai pronunțat identității persoanei cu dizabilități la nivel comunitar, în sensul egalității de șanse și pentru o mai reală și mai bună integrare comunitară a acestora. Din acest motiv, fundația a deschis în luna mai 2021 o inițiativă civică de formulare a unei politici publice locale dedicate integrării persoanelor cu dizabilități”. a anunțat preotul Laurențiu Lazăr, președintele Fundației de Scleroză Multiplă Bihor.
[eadvert]
Astfel, începând cu data de 16 iulie 2021 și până în luna decembrie 2021, sunt organizate o serie de întâlniri între persoanele cu dizabilități cuprinse în acest program și persoanele afectate de dizabilitate din Oradea și Bihor.
„Pe lângă obiectivele de diseminare a informației privind Programul ID Oradea, persoanele afectate de dizabilitate care se înscriu în această inițiativă sunt invitate să completeze chestionare tematice cu privire la locuire, sănătate, educație și muncă, socializare și integrare, chestionare care vor fundamenta propunerea de politică publică locală cu privire la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități.
Persoanele cu dizabilități, dar și aparținătorii persoanelor cu dizabilități, sunt invitate să se înscrie în această inițiativă, prin completarea chestionarelor tematice publicate online”, a mai spus Laurențiu Lazăr.
Primul din cele patru chestionare este dedicat temei „locuirii persoanei cu dizabilități” și poate fi completat online la adresa: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSd…/viewform…
Pentru viața independentă
Obiectivul demersului civic este de a oferi părinților cu copii cu dizabilități un program pentru pregătirea copiilor acestora pentru viața independentă, după ce părinții lor nu vor mai fi.
Inițiativa de politică publică locală ar urma să obțină pentru persoane cu dizabilități un acces mai facil la asistență în comunitate prin servicii sociale de tipul asistență la un domiciliu adaptat, asistență personalizată cu asistent personal profesionist sau asistență în locuințe protejate, acestea fiind servicii preferate ca alternativă la centrele rezidențiale, care conduc la scăderea calității vieții persoanei cu dizabilități și la segregare, fie aceasta și pozitivă.
De asemenea, acest demers își dorește să mai obțină o abordare integrată a modelului de furnizare a serviciilor, cu referire atât la domenii diferite de activitate și asistență (social, medical, educațional etc.), cât mai ales la implicarea instituțională, solicitând instituțiilor de la nivel local, dar și partenerilor de referință din comunitate, o implicare mai activă.
„Inițiativa locală este expresia colaborării între toate părțile afectate, atât persoanele cu dizabilități, cât și aparținătorii acestora, în mod direct sau prin intermediul organizațiilor de reprezentare, dar și instituțiile publice de referință și furnizorii de servicii pentru persoana cu dizabilități și nu în ultimul rând, instituțiile universitare, care oferă expertiza de cercetare, necesară în acest demers comunitar. Astfel, sub aspect formal, au fost încheiate acorduri de colaborare care să asigure atât un parcurs procedural concret spre materializarea unui program în beneficiul persoanei cu dizabilități, cât și asigurarea susținerii din partea tuturor părților afectate”, a mai precizat Laurențiu Lazăr.
Inițiativa este susținută de Primăria Oradea (DAS Oradea), AJOFM Bihor, IJP Bihor și DGASPC Bihor, care are calitate de promotor al acestei inițiative. Inițiativa se bucură și de susținerea structurilor asociative: Asociația „Nu ești niciodată singur”, Asociația Down Oradea, Asociația SOS Autism, Asociația Nevăzătorilor din România, Asociația Națională a Surzilor din România, Asociația Deficienților Locomotori Bihor, Fundația Ruhama, Fundația Motivation, Fundația Româno-Germană Alsteldorf.
Politică europeană
Acest demers este conectat la planul de implementare a politicilor Uniunii Europene în domeniu, fiind fundamentat de documentele programatice, atât de la nivel comunitar, cât și național.
ID Oradea (Integrare DizAbili Oradea) este un program pentru persoanele cu dizabilități care oferă locuire, asistență, ocupare și integrare comunitară, care se desfășoară în cadrul proiectului intitulat „Tranziția către societate a persoanelor adulte cu dizabilități din județul Bihor prin implementarea unor măsuri integrate de sprijin psiho-socio-medical” – POCU/462/4/15/130622, implementat de Fundația SM Bihor și DGASPC Bihor, cu cofinanțare din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Citiți principiile noastre de moderare aici!