O nouă inițiativă își face loc pe scena civică a municipiului Oradea. Fundația „Părinți Salvatori” a dezvoltat o secțiune pe site-ul său dedicată semnării unui Memoriu adresat Primăriei Oradea, cerând amplasarea defibrilatoarelor externe automate în locurile publice din oraș. Inițiativa vine ca urmare a mai multor solicitări pe care ONG-ul le-a primit din partea orădenilor, a arătat Vasile Vlașin, de la „Părinți Salvatori”. Organizația dorește amplasarea unui defibrilator automat extern la 1000-1500 de locuitori, în punctele cele mai aglomerate din oraș.
„Scopul principal al acestei inițiative este de a crește șansele de supraviețuire în cazul unui stop cardio-respirator înregistrat în zonele aglomerate ale orașului. Timpul este esențial în astfel de situații, iar fiecare minut fără defibrilare scade șansele de supraviețuire cu 10%. În acest sens, amplasarea defibrilatoarelor automate în locurile publice ar putea face diferența între viață și moarte pentru mulți cetățeni. Considerăm că inițierea unui astfel de program reprezintă garanția interesului deosebit pe care autoritățile locale trebuie să îl aibă pentru sănătatea și viața locuitorilor săi”, este de părere Vlașin.
Trebuie analizat
Potrivit primarului Florin Birta, în spațiile publice din municipiul Oradea nu există amplasate de defibrilatoare. O astfel de propunere a fost făcută, anii trecuți, în cadrul programului de bugetare participativă al Primăriei Oradea, însă nu a primit voturile necesare aprobării ei.
„Am avut astfel de propuneri în cadrul programului de bugetare participativă. Trebuie să avem discuții cu SMURD și cu Ambulanța Bihor pentru a vedea cine le folosește. Dacă ei vor considera că sunt necesare, le vom avea în vedere”, a declarat primarul Florin Birta.
Defibrilatoarele externe automate pot fi folosite de către oricine, condiția însă este să fi urmat un curs de „Suport vital de bază cu defibrilare automată externă”, spune dr. Hadrian Borcea, șeful UPU SMURD Bihor.
[eadvert]
Dr. Hadrian Borcea este de părere că sunt necesare defibrilatoare în Oradea. Important este ca oamenii să fie instruiți să le folosească, altfel există riscul de a nu fi eficiente, avertizează medicul orădean.
„Sunt fabrici care au deja defibrilatoare, noi le-am ținut cursuri oamenilor din aceste fabrici. Noi putem să îi pregătim pe oameni să le folosească. Dispozitivele pe care le folosim noi în intervențiile noastre sunt performante. Însă nu este suficient să fie instalate defibrilatoare externe oriunde în Oradea. Trebuie analizate locațiile: la teatru, la școli, în mall-uri. Cu alte cuvinte, în locuri aglomerate. Însă este important să avem oameni instruiți să le folosească. Altfel, există riscul de a nu avea eficiență. La Iași au fost instalate astfel de defibrilatoare, însă au fost furate. Pe urmă, le-au instalat la o înălțime de 3 m, însă nu ajungeau la ele când trebuiau folosite. Apoi, s-a încercat să le închidă și să lase cheia la nu știu ce magazin, iar când a fost nevoie de aceste dispozitive, nu se mai știa la care magazin este cheia. Se pot naște o serie de aberații în situații de acest fel”, a explicat dr. Borcea.
Potrivit acestuia, Lidl a inițiat o campanile națională pentru instalarea de defibrilatoare, inclusiv Oradea ar urma să beneficieze de cinci defibrilatoare. Aceste dispozitive ar urma să fie amplasate în zone intens circulate şi în instituţii publice şi pot fi folosite până la sosirea ambulanţei. Una dintre instituțiile publice ar fi chiar Primăria Oradea.
Defibirlatoarele vor fi ataşate pe un perete care are şi un modul GSM şi poate alerta 112 direct, fără ca utilizatorul să formeze numărul.
„Vor fi conectate cu numărul unic de urgență. Astfel, când sunt scoase din soclu sună automat la 112, iar utilizatorul va fi conectat automat cu dispeceratul. Medicul poate să dea indicații până la sosirea echipajului de urgență. Eu am sugerat să fie amplasate în cinci locuri aglomerate din Oradea, care urmează să fie anunțate de coordonatorii campaniei”, a declarat dr. Borcea.
Vitale în stopul cardiac
Defibrilatoarele externe automate sunt concepute să ofere un ajutor vital în cazul unui stop cardiac, ghidând utilizatorul prin mesaje vocale și scrise pe tot parcursul procedurii. În multe țări dezvoltate, autoritățile locale au implementat deja astfel de dispozitive în spațiile publice, având în vedere importanța lor crucială în salvarea de vieți.
„De-a lungul anilor, țări precum SUA, Franța, Spania, Olanda, Germania și Marea Britanie au implementat astfel de dispozitive în diverse locații publice aglomerate, inclusiv în mașini de pompieri și poliție, în gări, aeroporturi, avioane, întreprinderi, școli, supermarketuri, ceea ce a condus la o creștere semnificativă a ratei de supraviețuire în caz de stop cardiac. De exemplu, în Anglia, utilizarea defibrilatoarelor automate a dus la o creștere a ratei de supraviețuire de la 5% la 25%, un progres remarcabil care evidențiază importanța acestor dispozitive.
Accesul rapid la defibrilatoare automate în spațiile publice ar putea face diferența între viață și moarte pentru cei afectați de un stop cardiac”, spun reprezentanții Fundației „Părinți salvatori”.
Trimite articolul
XMa tem ca o sa fie vandalizate în scurt timp…
A ajuns vaccinul la cord?? 🙂
-
tipul vrea sa faca asta de dinainte de Covid-19 … dar tu arata in continuare cat de ignorant esti – exact ceea ce crezi despre ceilalti.
O initiativa extraordinara si am inteles ca toate aceste defibrilatoare vor fi disponibile in toate spatiile publice din Romania. O initiativa de laudat a celor de la SMURD si Ambulanta.
La cum pica vaccinatii ca mustele eu zic ca merita sa le dai o “speranta”. Cretinii naibii ce sunteti. Poate scapam anu asta de voi odata.