Datorită unei familii din Bihor, a cărei rudă a intrat în moarte cerebrală, cel puţin patru români vor avea o viaţă nouă şi alţi şase vor fi vindecaţi. Pentru prima dată în Bihor, la Spitalul Judeţean din Oradea în dimineaţa de 1 iunie a început o intervenţie chirurgicală pentru prelevare de cord.
Povestea tragică şi neaşteptată a pacientei a zguduit şi sufletele doctorilor. Femeia (42 ani) plecase în februarie la Graz (Austria), să muncească pentru a face un ban în plus. Soţul ei era şi el în Austria, tot la muncă, în alt oraş. Amândoi lucrau din răsputeri pentru a face o viaţă bună celor cinci fete ale lor, cu vârsta între 17 – 25 ani dar şi nepoţeilor. Le era greu celor doi soţi din Fughiu, dar gândul de a face un trai mai bun familiei i-a ţinut la Gratz.
S-ar fi vrut la Graz
Vineri s-a întâmplat tragedia. Femeia se îndrepta cu o colegă, pe biciclete amândouă, spre oraşul unde muncea soţul ei. La un moment dat, cele două femei s-au lovit una de alta cu bicicletele. A căzut de pe bicicletă şi a suferit un traumatism cranio-cerebral. Doctorii de la clinica din Graz au operat-o imediat, dar cu toate acestea, femeia a intrat în moarte cerebrală, confirmată de specialiştii clinicii respective. Medicii austrieci au încercat să explice familiei că pacienta nu mai are şanse la viaţă şi că există posibilitatea efectuării unei prelevări de organe, pentru salvarea mai multor vieţi omeneşti. Familia însă, a hotărât că beneficiarii unui eventual transplant, să fie români de-ai lor şi a cerut ca ruda lor să fie adusă în ţară. Rudele au solicitat în ajutor un echipaj medical de urgenţă de la Ambulanţa Pelican.
Dr. Alin Suciu, şeful Ambulanţei Pelican, a relatat că echipajul medical plecat pentru preluarea pacientei s-a întâlnit cu rudele acesteia într-un sat, la circa 15 km de Graz. „La spital, a spus dr. Suciu, pacienta a fost îngrijită exemplar şi doctorii de acolo nu au făcut discrimare pe motiv că pacienta ar fi româncă. Doi doctori şi cinci asistente au supravegheat îndeaproape pacienta. Ei au confirmat prin examen EEG că pacienta a intrat în moarte cerebrală”. Pe drum, a informat dr. Suciu, victima a fost monitorizată atent pentru ca parametrii hemodinamici să rămână în limitele normale.
Confirmat la Judeţean
Femeia a fost internată duminică în jurul orei 14:30, la secţia de reanimare a Spitalului Judeţean din Oradea . Directorul medical Dumitru Mohan, neurochirurg, a sosit la spital şi a confirmat diagnosticul de moarte cerebrală.
Tot duminică, soţul victimei, sora şi chiar mama victimei şi-au dat acceptul pentru prelevarea de organe doctoriţei Carmen Pantiş, coordonatorul judeţean pe probleme de transplant. Managerul Spitalului Judeţean, dr. Florin Bodog şi directorul medical, dr. Dumitru Mohan, au dispus imediat ca blocul operator să fie liber pentru a se efectua operaţia de prelevare de organe. Asta pentru că, prelevările de până acum au fost efectuate după-amiaza sau noaptea, întrucât în toate blocurile operatorii erau programate alte intervenţii chirurgicale, mai mult sau mai puţin urgente.
Luni, la ora 9:15, echipe mixte de la Târgu-Mureş, Bucureşti şi Cluj, au început prelevarea de organe. S-a programat prelevarea în premieră de cord, dar şi de ficat, rinichi, cornee, ţesut osos şi tendoane. Experţii de la Târgu-Mureş coordonează prelevarea de cord. Au venit şi dr. Andrei Nica, secretarul general al Agenţiei Naţionale de Transplant din România, dr. Radu Zamfir, chirurg din Capitală, pentru prelevarea ficatului şi dr. Cornel Burghele de la Cluj, pentru prelevarea rinichilor. Asistenta Gabriela Puşcaş, de la secţia de reanimare, a stat 16 ore lângă pacientă, iar asistenţii Ramona Koppelman, Ghergheli Otto, dr. Rodica Gilău, au ajutat la operaţia de prelevare, supravegheată de coordonatorul judeţean pe probleme de transplant, dr. Carmen Pantiş. În jurul orei 13:00 un elicopter SMURD de la Târgu-Mureş a ajuns la Oradea şi a preluat echipa experţilor din Târgu-Mureş cu cordul pacientei. Inima donatoarei a plecat spre Târgu-Mureş pentru a fi transplantată urgent unui pacient.
Prima de cord din Bihor
Această operaţie de prelevare de cord este prima de acest gen efectuată în Bihor iar prelevarea celorlalte organe de la pacientă reprezintă a cincea reuşită din acest an (au mai fost încă şapte tentative, dar analizele pacienţilor-donatori au indicat semne ale unor afecţiuni, ce ar fi compromis ulterioarele operaţii de transplant) care are loc în judeţul nostru, care se situează de un an şi jumătate tot pe locul I în ţară la numărul de prelevări de organe şi implicit de vieţi salvate din acest an, din România.
Dr. Pantiş a rămas profund impresionată de profunzimea şi puterea familiei care a acceptat, în pofida durerii pricinuită de accidentul fatal al victimei, să fie preluate organele. „Toţi putrezim, toţi murim. Dar organele sunt un dar al vieţii!” - a declarat dr. Pantiş care, alături de celelalte cadre medicale participante la operaţiile de prelevări de organe şi alături de şefii spitalului, ţine să mulţumească bihorenilor care încep să înţeleagă în număr tot mai mare importanţa prelevării de organe pentru salvarea de vieţi omeneşti.
Prin prelevarea de organe efectuată azi, 1 iunie 2009, se vor salva cel puţin zece vieţi, aprecia la debutul operaţiei dr. Pantiş, pentru că organele prelevate (cord, ficat, doi rinichi, corneea, ţesuturile osoase, tendoanele) vor fi trimise, dacă nu apar complicaţii în timpul intervenţiei, la Târgu-Mureş, Bucureşti şi Cluj, pentru a fi transplantate pacienţilor ale căror vieţi sunt pe muchie de cuţit.
„Ştiu că se fac prelevări de organe la unii oameni care au zero şanse, aşa cum e soţia mea; am mai văzut la televizor şi în ziar. Îi tare greu pentru noi, dar pot să spun celorlalţi bihoreni că dacă vor avea vreo rudă în moarte cerebrală, la fel cum a păţit soţia mea şi dacă au puterea şi sufletul curat, să accepte donarea de organe. Dacă soţia mea nu a mai putut fi salvată, măcar prin ea să salvăm mai mulţi oameni”, a spus soţul îndoliat, pe coridorul Spitalului Judeţean, în timp ce soţia lui intrase deja în operaţia pentru prelevare de organe.
UPDATE:
Inima bihorencei va bate de acum în pieptul unui tânăr din Alba
Se pare că inima bihorencei şi-a atins nobilul scop în cursul zilei de luni, la Târgu-Mureş. Conform celor mai recente informaţii, s-ar părea că inima bihorencei de 42 de ani, supusă operaţiei de prelevare de organe luni la Oradea, ar fi ajuns la destinaţie, undeva în jurul orei 15:00. Imediat după prelevare, inima salvatoare a fost transportată cu elicopterul la Institutul de Transplant din Târgu – Mureş, unde era atât de aşteptată. Aceleaşi surse arată că beneficiarul organului ar fi un bărbat din judeţul Alba, în vârstă de numai 23 de ani. Tânărul, care are un defribilator implantat, suferă de cardiopatie dilatativă şi se află pe lista de aşteptare pentru transplant de mai bine de un an.
Otilia Şandor, Alexandra Borz
A patra prelevare de organe din 2009
A treia prelevare de organe din 2009, la Oradea
Citiți principiile noastre de moderare aici!