Dacă în urmă cu 3-5 ani cancerul de piele se situa pe locul trei, patru, chiar cinci, la incidenţa cancerului din România, inclusiv din Bihor, acum la ambele sexe cancerul de piele a ajuns pe locul doi, după cancerul colorectal.
Doctorii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor au iniţiat luni o masă rotundă cu medici de mai multe specialităţi, pentru a transmite populaţiei un set de informaţii utile, în scopul prevenirii cancerului de orice formă. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului şi are ca slogan mesajul „Noi putem!”.
Medicii nu au dorit să promoveze neapărat un trend gen „anul acesta se poartă albul”, pentru a nu fi acuzaţi de rasism, dar avertizează asupra expunerii prelungite la soare la orele amiezii.
Saloanele de bronzat au fost şi ele evidenţiate ca fiind un posibil factor de accelerare a cancerului de piele, mai ales la acele persoane care merg prea des să se bronzeze artificial. Şi cremele de bronzat au fost luate în calcul de către medici ca fiind probabil un factor de favorizare a cancerului de piele.
Bihoreni, atenţie
Este declaraţia unui medic referitoare la ignoranţa prevenirii cancerului.
O campanie complexă de prevenire a cancerului de orice tip a fost demarată în 4 februarie şi în Bihor, de către Direcţia de Sănătate Publică Bihor. Luni, la o masă rotundă organizată de reprezentanţii DSP Bihor, au luat parte medici de diferite specialităţi, ce se confruntă cu rezolvarea diferitelor tipuri de cancer. Evenimentul a dorit să marcheze ziua de 4 februarie, când anual este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului.
Cod european
Dr. Adriana Melnic, de la Direcţia de Sănătate Publică Cluj, a informat despre publicarea Codului european împotriva cancerului, elaborat cu avizul Societăţii Române de Cancer.
Medicii prezenţi au dezbătut cazuistica acestei cumplite maladii, accentuând necesitatea luării unor măsuri de conlucrare cu unele instituţii, dar şi importanţa educării oamenilor, încă din copilărie, pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos, a acceptării vaccinurilor avizate în calendarul de vaccinare şi a celor din programele naţionale (de exemplu, cel împotriva HPV), care să prevină la maturitate apariţia îmbolnăvirii.
„Prostia ucide!”, este declaraţia dr. Petru Chitulea, medicul care s-a exprimat poate cel mai direct la masa rotundă de la DSP, pentru a sublinia că HPV, virus ce poate apărea şi la băieţi, ar putea fi eradicat dacă populaţia eligibilă s-ar vaccina.
În urmă cu mai mulţi ani deja, s-a derulat prin program naţional vaccinarea gratuită împotriva virusului Papilloma (HPV – Human Papilloma Virus). Din cauza faptului că oamenii nu au fost corect informaţi, că au luat probabil informaţii din surse neautorizate care au trunchiat realitatea, campania de vaccinare a fost un eşec şi sute de mii de doze de vaccin au ajuns la gunoi.
Prostia ucide!
Ca să sublinieze însă importanţa vaccinării şi a testării periodice pentru cancer de col uterin şi mamar, dr. Chitulea a exemplificat cazul variolei.
Primul vaccin antivariolă a fost în secolul XVIII. Mulţi s-au împotrivit şi atunci, au fost reticenţi. Acum, după 200 de ani, această boală se poate considera eradicată. „Prostia ucide!”, a spus medicul, referindu-se la faptul că populaţia trebuie educată din fragedă pruncie inclusiv din ce surse să se informeze despre sănătatea proprie.
Cancerul de piele
Dr. Zoia Bitea, mediatorul întâlnirii, a evidenţiat o realitate şocantă. Astfel, doctoriţa a informat că dacă în urmă cu 3-5 ani, cancerul de piele se situa pe locul trei, patru, chiar cinci, la incidenţa cancerului din România, inclusiv din Bihor, acum, la ambele sexe cancerul de piele a ajuns pe locul doi, după cancerul colorectal.
Doctorii nu au dorit să promoveze neapărat un trend gen „anul acesta se poartă albul”, pentru a nu fi acuzaţi de rasism, dar avertizează asupra expunerii prelungite la soare la orele amiezii. Saloanele de bronzat au fost şi ele evidenţiate ca fiind un posibil factor de accelerare a cancerului de piele, mai ales la acele persoane care merg prea des să se bronzeze artificial.
Şi cremele de bronzat au fost luate în calcul de către medici ca fiind probabil un factor de favorizare a cancerului de piele. Una peste alta, dr. Bitea a anunţat că în curând, la fel ca în anii precedenţi, DSP va lansa informări periodice către populaţie, în vederea evitării expunerii prelungite la soare în timpul amiezii.
Noi putem
Este sloganul din acest an sub egida căruia medicii DSP vor să transmită informaţii utile populaţiei, vor să întreprindă acţiuni pentru a creşte adresabilitatea oamenilor la serviciile preventive şi mai ales vor să susţină activități de promovare a unor comportamente de acceptare a prevenirii și depistării precoce a diferitelor forme de cancer.
Doctorii transmit că depistarea precoce a cancerului şi deci tratarea şi vindecarea se pot face printr-o informare corectă, printr-o educație adecvată, prin prezentarea la controlul medical periodic al stării de sănătate, prin acceptarea și accesarea investigațiilor specifice pentru depistarea diferitelor forme de cancer.
Inspectorii DSP informează că mai mult de o treime din cancere pot fi prevenite prin adoptarea unui comportament sănătos, cu alimentaţie adecvată, mişcare şi consum de apă, prin evitarea expunerii prelungite la soare, la substanţe chimice periculoase, la radiaţii ionizante, prin evitarea unor vicii şi prezentarea la medic pentru controlul medical preventiv, investigaţii recomandate, vaccinări etc.
Mesaje informative
Doctorii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor transmit câteva informaţii utile despre unele tipuri de cancer, pentru ca oamenii să înţeleagă importanţa depistării precoce a cancerului prin control periodic şi vaccinări – acolo unde se poate.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit
În fiecare an, mii de femei se îmbolnăvesc și mor din cauza cancerului de col uterin. Există metode de prevenire și de depistare precoce a cancerului de col uterin: vaccinarea HPV și Testul Babeș – Papanicolau.
Multe femei, în special tinere, active în familie și societate, pot fi astfel salvate. Prezintă-te la medic pentru a te informa corect despre metodele de prevenire și depistare precoce a cancerului de col uterin. Nu amâna! CANCERUL DEPISTAT LA TIMP POATE FI TRATAT!!! Fii activă pentru sănătatea ta!
Cancerul de sân poate fi prevenit
În România, zilnic 25 de femei află că au cancer de sân. În fiecare oră o femeie află asta. Pentru 15 dintre ele este prea târziu, stadiul bolii fiind avansat. Depinde de tine să nu fie prea târziu! Programează-te pentru un examen preventiv la medicul tău. Nu amâna! Descoperit la timp, cancerul de sân poate fi vindecat. Vei câștiga timp pentru viața ta și pentru cei dragi.
Cancerul colorectal
În România, cancerul colorectal este al doilea ca frecvență în rândul cancerelor și a doua cauză de deces prin cancer.
Acesta afectează în egală măsură bărbați și femei, riscul crescând cu vârsta. Cel puțin 60% din bolnavi ar putea fi salvați, dar sunt mulți cei care refuză sau amână controlul medical. Testarea salvează vieți! Prezintă-te la medic pentru a te informa corect despre metodele de depistare precoce a cancerului colorectal: testarea hemoragiilor dubioase din materiile fecale și / sau colonoscopia. Depistarea timpurie a cancerului prin testare poate crește șansele de vindecare.
Cancer pulmonar
Cancerul pulmonar este cea mai frecventă formă de cancer în rândul bărbaţilor şi a patra ca frecvenţă la femei, având cea mai mică durată medie de supravieţuire. Asocierea fumatului activ cât și pasiv cu cancerul pulmonar este dovedită.
Persoana care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi are un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât un nefumător. Fii responsabil pentru sănătatea ta și a celor din jur: nu fuma și nu utiliza nicio formă de tutun! Sprijină politicile referitoare la interzicerea fumatului.
Cancerul de prostată
În România, cancerul de prostată la bărbați este a treia cauză de îmbolnăvire prin cancer. Are o evoluție clinică lentă, fără manifestări alarmante.
Dacă ai peste 50 de ani, prezintă-te la medic pentru controlul medical preventiv și efectuează investigațiile recomandate în vederea depistării acestei forme de cancer. Nu amâna! CANCERUL DEPISTAT LA TIMP POATE FI TRATAT!!!
Citiți principiile noastre de moderare aici!