Intenția Ministerului Transporturilor stârnește nemulțumiri și îngrijorări în rândul angajaților Spitalului CFR Oradea.
[eadvert]
În jur de 155 de angajați ai Spitalului CFR din Oradea sunt îngrijorați că și-ar putea pierde locurile de muncă, dacă decizia Ministerului Transporturilor de a transfera aceste spitale către primării sau alte autorități locale rămâne valabilă. În această situație s-ar afla 15 spitale CFR din țară, pe care le administrează în prezent Ministerul Transporturilor.
Aceste unităţi medicale sunt din Oradea, Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi sau Timişoara, iar Ministerul Transporturilor a propus transferul administrării lor cu tot cu patrimoniu, dar şi cu asigurarea finanţării.
Aproximativ 3.500 de persoane lucrează în aceste spitale, iar oamenii nu ştiu care va fi soarta lor, afirmă vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Spitalelor CFR, Dacian Soporan. Dintre acestea, 155 sunt la Oradea.
Potrivit liderului de Sindicat Liber Independent Spitalul CFR Oradea, Mihai Paul, acest lucru ar afecta siguranța angajaților unității medicale, pentru că nu se știe încă dacă aceasta va rămâne ca spital în continuare.
„Nu mai avem certitudinea posturilor, a locurilor noastre de muncă”, declară Mihai Paul.
Întrebări
„Ce garanţii avem că instituţia care va prelua unitatea noastră medicală va păstra destinaţia spaţiilor în care se desfăşoară activitatea medicală în prezent?”, „Ce garanţii se oferă personalului angajat că nu-şi va pierde locurile de muncă şi drepturile salariale câştigate până în prezent?” – sunt câteva dintre întrebările pe care și le adresează mulți dintre angajații Spitalului CFR din Oradea, după ce Ministerul Transporturilor și-a arătat intenția de a transfera toate spitalele CFR către primării sau alte autorități locale. În această situație s-ar afla 15 spitale CFR din țară, pe care le administrează în prezent Ministerul Transporturilor.
Liderul Sindicatului Liber Independent Spitalul CFR Oradea, Mihai Paul, crede că acest lucru ar afecta siguranța angajaților unității medicale, pentru că nu se știe încă dacă aceasta va rămâne ca spital în continuare. Fiindcă, adaugă el, „nicio instituţie care şi-a manifestat intenţia de preluare nu face vreo referire la actuala organigramă a spitalelor vizate, la contractele colective de muncă în vigoare şi nici la viitoarele organigrame ce vor fi adoptate după absorbţie”.
Nemulțumiri
Această fuziune ar viza 155 de angajați ai Spitalului CFR din Oradea. Mihai Paul susține că intenția de a prelua spitalul nu este doar a Primăriei Oradea, ci și a Universității din Oradea – Facultatea de Medicină și Farmacie, care și-ar dori să îl transforme în spital universitar.
Decizia stârnește îngrijorare și nemulțumire în rândul angajaților unității medicale, care își doresc ca aceasta să rămână structură independentă.
„Rolul Spitalului CFR Oradea în comunitatea spitalelor și a pacienților este foarte important. Din punctul meu de vedere, ar trebui să rămână o structură independentă, cel puțin ca și până acum. El are un rol fundamental în siguranța circulației, iar pe de altă parte, există foarte mulți pacienți cu adresabilitate pentru Spitalul CFR și foarte mulți pacienți care vin structura Spitalului Județean ulterior către Spitalul CFR”, a spus dr. Adriana Grama, medic ATI-ist în cadrul instituției.
Oamenii nu înțeleg motivul acestei decizii, întrucât spitalul funcționează bine, bolnavii fiind tratați cu profesionalism și responsabilitate de către personalul medical.
„Internări și rezultate avem, medici buni avem, dotări s-au făcut, s-a investit mult în spital. Acum, când e pus la punct cu aparatură, cu paturi, cu o grămadă de lucruri, acum vor să le ia pe toate. Ne întrebăm de ce?”, a spus un medic.
Acesta afirmă că niciunul dintre colegii săi nu-și dorește ca spitalul să fie preluat de Primărie sau de altă instituție, ori să fie „înghițit” de Spitalul Județean de Urgență din Oradea.
„Spitalele CFR au fost făcute pentru situații de criză. Războiul e la granița noastră. Acestea au fost primele spitale, peste tot în Europa, spitalele CF, care sunt de linia I. Noi avem secții de chirurgie, cardiologie, interne, neurologie, avem o policlinică cu toate specialitățile. Spitalul funcționează foarte bine. În plus, s-a investit o grămadă de bani în spital, de ce să ni-l ia?”, a declarat un alt medic al spitalului.
Vocea angajaților Spitalului CFR din Oradea, Mihai Paul, spune că medicii angajați ai unității medicale sunt „consacrați și cunoscuți la Spitalul CFR”, unde există și o comisie de siguranță a circulației, „de care depinde siguranța circulației feroviare și nu doar”. Aceasta pentru că, spune Paul, comisia respectivă este cea care analizează și aprobă sau nu avizele celor din transporturile feroviare, dar nu numai, ci și ale șoferilor de TIR, aviatorilor, navigatorilor etc.
„Nu se spune nicăieri ce va fi cu personalul acestui spital, ce va fi cu contractele colective de muncă. Se spune doar că vrem să scăpăm de ele. Și cu aceasta ce am rezolvat? Dar de ce vrem să scăpăm de ele? Aceasta nu o spune nimeni. Pentru că aceste spitale funcționează, avem pacienți. Și așa nu sunt spitale suficiente în România, de ce trebuie să desființăm 15 spitale CFR? Majoritatea funcționează. Mai ales că acum s-au investit în aceste spitale. S-au luat fonduri europene, s-au făcut multe investiții, pentru ca actul medical să se desfășoare la înălțime și chiar este la înălțime”, a spus Mihai Paul.
„Nimic oficial”
Decizia va afecta tot personalul, dar și pacienții care apelează la noi, susține Mihai Paul. Cât despre decizia de a fi luat de Primăria Oradea, edilul șef al acesteia spune că deocamdată nu există nimic oficial.
„Noi am primit acum o lună o adresă de la Secretariatul General al Guvernului, prin care am fost întrebați dacă, în contextul descentralizării, am fi interesați de preluarea spitalului CFR Oradea. Noi ne-am dat acordul de principiu, având în vedere că avem toate spitalele în subordine. Însă nu ne-a mai căutat nimeni de atunci și nu ne-a mai spus nimeni nimic”, a declarat primarul Florin Birta.
Referitor la îngrijorările angajaților Spitalului CFR Oradea de a-și pierde locul de muncă, primarul Florin Birta asigură că „s-a mai făcut o unificare a Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu” și nu există medici care au rămas fără loc de muncă”.
„Nu am luat o decizie referitoare la ce se va întâmpla dacă Spitalul CFR va trece la municipalitate, nu are niciun sens acum, când nu este nimic oficial în acest sens. Doar ne-am manifestat intenția de a-l prelua, dacă va fi necesar”, a mai adăugat Birta.
Și managerul Spitalului CFR Oradea, dr. Ioan Mircea Șandor, spune că nu are nicio înștiințare oficială despre această trecere.
„Oficial, la Ministerul Transporturilor și la spital nu a venit nicio adresă prin care să fim înștiințați că urmează să fim cedați către alte structuri. Tot ceea ce am aflat cu toții este din mass media. Nu doar Primăria Oradea și-a dat avizul pentru preluarea acestui spital, inclusiv Universitatea din Oradea a acordat acest aviz. Nouă ni s-a cerut de la Secretariatul General al Guvernului o prezentare a Spitalului, în a doua jumătate a lunii trecute. Bugetul Spitalului este unul pozitiv. Spitalul a încheiat bugetul pe anul 2022 cu un excedent de peste trei milioane de lei. Mergem mai departe și vedem ce va fi”, a declarat dr. Mircea Șandor.
Care sunt cele 15 spitale vizate sunt:
1.Spitalul Clinic nr. 1 CF Witting Bucuresti
2.Spitalul Clinic nr. 2 CF Bucuresti
3.Spitalul Clinic CF Iasi
4.Spitalul Clinic CF Cluj Napoca
5.Spitalul Clinic CF Timisoara
6.Spitalul Clinic CF Ploieşti
7.Spitalul Clinic CF Galaţi
8.Spitalul Clinic CF Constanţa
9.Spitalul Clinic CF Braşov
10.Spitalul Clinic CF Paşcani
11.Spitalul Clinic CF Simeria
12.Spitalul Clinic CF Oradea
13.Spitalul Clinic CF Craiova
14.Spitalul Clinic CF Sibiu
15.Spitalul Clinic CF Drobeta Turnu Severin
Trimite articolul
XTeoretic, ai ceva siguranta undeva?