Fertilizarea cartofului este importantă deoarece una dintre particularitățile biologice ale acestuia este consumul mare de elemente nutritive, în special potasiu. Consumul cel mai mare de nutrienți are loc în perioada extinderii tuberculului, care reprezintă un proces intensiv de creștere a volumului. Din acest motiv, trebuie să iei în calcul folosirea de ingrasaminte care să ofere necesarul de nutrienți pentru dezvoltarea optimă a tuberculilor.
Când și cum se face fertilizarea cartofului?
Specialiștii în domeniu recomandă folosirea unor îngrășăminte lichide și granule, în funcție de obiectivul urmărit și de nevoile culturii tale.
[eadvert]
Fertilizatorii sub formă de granule se aseamănă cu pelete și reprezintă o alegere bună în cazul în care îți dorești substanțe cu eliberare lentă. Acest tip de fertilizator are nevoie de o perioadă mai îndelungată (câteva săptămâni) pentru ca granulele să se descompună complet.
Pe de altă parte, dacă îți dorești un fertilizator cu acțiune rapidă, atunci preferabilă ar fi alegerea unor soluții lichide. Acest tip de fertilizator se descompune rapid, fapt ce garantează rezultate imediate. În cazul în care alegi acest tip de îngrășăminte, atunci trebuie să ai în vedere că trebuie aplicat în mod constant.
Un alt detaliu de care trebuie să ții cont atunci când alegi tipul de fertilizator este conținutul de nutrienți. Alege substanțe cu un conținut ridicat de fosfor, pentru a ajuta rădăcinile cartofilor să se dezvolte rapid.
Alegerea momentului în care începi fertilizarea este un alt amănunt care va influența în mod esențial dezvoltarea culturii tale. Începerea fertilizării trebuie să aibă loc la două săptămâni de la plantare. Aplicarea substanțelor nutritive trebuie să aibă loc în mod continuu, la un interval de patru săptămâni. Se încetează aplicarea fertilizatorilor cu două săptămâni înainte de recolta propriu-zisă.
De asemenea, momentul în care aplici soluțiile nutritive are un rol capital în dezvoltarea culturii de cartofi. Iată când și cum trebuie aplicate aceste substanțe pentru rezultate maxime:
- înainte de a planta tuberculii de cartofi, pune un pumn sau doi de fertilizator la fiecare 15 sau 20 centimetri;
- amestecă îngrășământul cu pământul afânat, astfel încât să fie absorbit mai rapid și mai eficient de sol;
- plantează tuberculii de cartofi și apoi udă zona cultivată pentru a încuraja rădăcinile să crească și să se dezvolte rapid;
- aplică periodic îngrășăminte, la fiecare 4 – 6 săptămâni;
Un alt detaliu pe care trebuie să îl cunoști este faptul că acest tip de culturi preferă solurile afânate. Din acest motiv, vei obține culturi de cartofi mai bogate dacă vei alege zone cu soluri nisipoase, de turbă. Specialiștii în domeniu recomandă evitarea solurilor lutoase, care sunt considerate a fi ”grele” pentru culturile de cartofi.
Aplicarea fertilizatorilor organici, în combinație cu afânări dese, poate îmbunătăți semnificativ proprietățile fizice ale acestor soluri, îmbogățindu-le cu elemente nutritive, apă și aer. Un alt detaliu important este alegerea acestor tipuri de îngrășăminte. PlantMaster.ro este partenerul și furnizorul de soluții de fertilizare care te poate ajuta să obții rezultate maxime, indiferent de tipul de culturi pe care le ai în vedere.
Advertorial CH 18243
Trimite articolul
XEu folosesc ingrasami te naturale (gunoi de grajd fermentat), iar pentru afanare imprastiu nisip si rumegus, apoi sap adanc primavara devreme. Evit alte minunatii recomandate de specialisti…