„Orice împiedicare, prin orice mijloace a exercitării dreptului de vot reprezintă o încălcare a tratelor internaţionale ratificate de România, de exemplu Convenţia europeană a drepturilor omului. O eventuală încălcare a acesteia ar putea fi constatată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului ce ar avea consecinţe juridice, politice şi financiare car ar trebui imputate celor care recurg la astfel de acţiuni”, a transmis vineri Claudiu Pop.
Prefectul a făcut publicitate pentru două articole din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Iată ce prevăd acestea:
„ART. 52, din legea 3/2000 a referendumului cu modificările şi completările ulterioare:
(1) Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) În cazul în care prin fapta prevăzută la alin. (1) s-a pricinuit o vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii, care necesită pentru vindecare îngrijiri mai mult de 60 de zile sau care a produs vreuna dintre următoarele consecinţe:
pierderea unui simt sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate
permanenta fizica ori psihica, slutirea, avortul ori punerea în primejdie a vieţii
persoanei, pedeapsa este închisoarea de la 3 ani la 10 ani.
(3) Tentativa se pedepseşte.
ART. 53
(1) Violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de catre alte persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
(2) Tentativa se pedepseşte.
ART. 54
(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegatorul sa voteze sau sa nu voteze în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Pedeapsa prevăzută la alin. (1) se aplica si persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegatorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului”.
Dacă se află în localitatea în care domiciliază, cetăţenii vor putea vota doar la secţia de votare de care aparţin. În schimb, dacă nu se află în localitatea de domiciliu, cetăţenii vor putea vota în orice secţie de votare din orice altă localitate.
Persoanele internate vor putea cere urna mobilă, după ce se vor adresa managerului spitalului. Acesta va face o listă cu solicitările, pe care o va trimite la cea mai apropiată secţie de votare de spital. În Bihor, sunt estimate 3.000 de persoane internate. Persoanele netransportabile, dar care nu sunt internate, pot să-şi depună cerere la secţia de vot pe tot parcursul zilei de 29 iulie 2012, iar preşedintele secţiei de vot va hotărî când va trimite urna mobilă.
Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple informează faptul că s-a constituit o echipă operativă care la solicitarea persoanelor interesate pot asigura cu operativitate eliberarea paşapoartelor simple temporare, atât în preziua procesului electoral, cât şi în ziua desfăşurării acestuia (conform solicitărilor). Programul Serviciului de Evidenţă a Populaţiei: sâmbătă: 8-16, duminică: 8-22.
Citiți principiile noastre de moderare aici!