O dată cu temperaturile scăzute ce favorizează înghețul carosabilului, apariția zăpezii și a poleiului, anvelopele de vară trebuie înlocuite cu unele de iarnă.
[eadvert]
Codul rutier prevede că anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când circulaţi cu maşina pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau ploi, indiferent de data din calendar. În caz contrar, șoferii prinși, riscă amenzi consistente, iar în caz de accident nu vor fi despăgubiţi.
Mulți bihoreni s-au conformat prevederilor și și-au schimbat sau și-au făcut programări pentru schimbarea anvelopelor. Timpul de așteptare este însă destul de mare. Unele service-uri din Oradea fac programări, altele merg pe principul primul venit primul servit. Oricum se așteaptă destul de mult deoarece solicitările sunt numeroase. „Noi nu facem programări. Cine vine așteaptă. De dimineaţa până la închidere avem solocitări. Acum de exemplu sunt la coadă șase mașini”, ne-a spus reprezentantul unei vulcanizări din Oradea.
Bihorenii dau însă dovadă de responsabilitate şi chiar dacă trebuie să aştepte şi să scoată mai mulţi bani din buzunar având în vedere faptul că preţul cauciucurilor s-a mărit tot facc schimbul.
„La noi în zonă nu prea ai multe locuri unde poți să-ți faci schimbul așa că trebuie să așteptăm mult. Dar siguranța noastră, a celor care circulăm cu mașina, este importantă așa că ne facem timp și așteptăm cât e nevoie”, ne-a spus Mirela I. din Marghita.
În Bihor, schimbul anvelopelor, plus echilibratul, costă de la 80 de lei în sus. Preţul creşte în funcţie de tipul anvelopelor.
Recomandări InfoCons
Şoferii sunt îngroziţi de preţurile care au crescut cu 10-15%. Potrivit unor site-uri, cele mai ieftine anvelope de iarnă pornesc de la 125 de lei/bucata și pot ajunge până la 2.000 de lei. Conducătorii auto trebuie să fie atenţi şi la ce anvelope aleg.
Pentru a lua decizii în cunoștință de cauză, InfoCons vine în sprijinul şoferilor cu Aplicația InfoCons ce face posibilă scanarea codului QR de pe eticheta energetică a anvelopelor. Cu ajutorul acesteia se pot afla informații despre data de la care a intrat produsul pe piață, precum și care sunt dimensiunile aferente produsului scanat.
În cazul în care nu ești hotărât cu privire la produsele tip anvelope care se pliază cel mai bine nevoilor tale, ai posibilitatea de a compara mai multe produse similare în funcție de caracteristici. De asemenea, se facilitează verificarea corectitudinii informațiilor afișate pe anvelope. Astfel, prin scanarea codului QR de pe eticheta energetică pot fi comparate informațiile generate de aplicație cu informațiile înscrise pe produs, pentru a observa dacă produsul respectiv se încadrează într-adevăr în clasa menționată pe etichetă sau dacă, dimpotrivă, informațiile diferă.
Fișa de informare a produsului poate fi descărcată în limba selectată, pentru a afla şi mai multe informaţii despre anvelope. Posibilitatea de a vizualiza lista cu rețeaua de colectare selectivă a deșeurilor, pentru a alege centrul cel mai apropiat de tine, posibilitatea de a depune o sesizare direct din aplicație sunt alte facilităţi oferite de aplicaţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!