Recunoscând necesitatea şi oportunitatea îmbunătăţirii infrastructurii rutiere din localităţile componente ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Auşeu-Vadu Crişului, prin realizarea obiectivului de investiţii si implementarea proiectului “Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de bază, prin modernizarea drumului comunal DC 170 şi a unor străzi de interes local pe teritoriul comunelor Auşeu şi Vadu Crişului”, autorităţile din Vadu Crişului au înţeles necesitatea obţinerii de fonduri nerambursabile de la UE prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Argumentele au fost prezentate în expunerea de motive de către primarul Cosma Dorel, iniţiatorului proiectului. În acest context, se solicită câte un milion de euro pentru fiecare comună, în vederea îmbunătăţirii infrastructurilor rutiere.
Şi pentru Cultură
„Căminul cultural ca element esenţial în protejarea moştenirii culturale, conservarea tradiţiilor şi obiceiurilor din mediul rural, reprezintă şi un mijloc de creştere a potenţialului turistic” a explicat Ioan Hasas,viceprimarul comunei, iniţiatorul proiectului de hotărâre privind dotarea Căminului cultural din localitate. Comuna doreşte accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru dotarea Căminului Cultural Vadu-Crişului, prin programul PNDR 2014-2020, Sub/Masura 7.6-Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural.
Numărul mare de activităţi culturale şi socio-culturale care se desfăşoară în prezent în clădirea căminului cultural, existenţa unei vieţi culturale, presărată cu tradiţii şi obiceiuri cu specific local şi dorinţa cetăţenilor de a beneficia de un spaţiu de manifestări culturale bine dotat face oportună promovarea acestei investiţii, a mai precizat initiatorul proiectului. Poziţia acestuia în subzona etnografică Crişul Repede, avantajează realizarea unor evenimente cu specific şi originalitate aparte în cultura bihoreană tradiţională. Prin activităţile cultural–artistice, se realizează o convieţuire paşnică între toate etniile din cadrul comunei. Datinile şi credinţele, lirica şi muzica populară, meşteşugurile şi arta populară constituie patrimoniul spiritual inestimabil, care oglindeşte forţa creatoare a locuitorilor din comuna Vadu Crişului.Valoarea totala a proiectului este de 255.908 Euro, a precizat viceprimarul.Având în vedere ca punctajul estimativ al celor două proiecte este de 68 (infrastructura rutieră), respectiv 75 (cămin cultural) sperăm în reuşita acestor proiecte, au spus edilii comunei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!