Marţi, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.P.J. Bihor au continuat cercetările efectuate faţă de un bărbat de 38 de ani, din comuna Sânmartin, administrator al două societăţi comerciale cu sediul în Oradea şi Sânmartin, un orădean de 34 de ani, reprezentant al şase societăţi comerciale bihorene cu comportament de tip „fantomă”, un bărbat de 33 de ani, din comuna Ţeţchea, administator al două societăţi comerciale cu sediile în localităţile bihorene Aştileu şi Ţeţchea, împotriva unei orădence de 35 de ani, reprezentant legal al unei societăţi comeriale cu sediul în localitatea bihoreană Copăcel şi faţă de un orădean de 56 de ani, administrator al unei societăţi comerciale cu sediul în Oradea, bănuiţi de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor.
Mod de operare
În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii îi bănuiesc pe cei cinci bihoreni că, în perioada 2010 – 2012, ar fi înregistrat sau mijlocit înregistrarea în evidenţele contabile ale societăţilor pe care le reprezentau a unor facturi fictive de la firme cu comportament de tip „fantomă”, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale acumulate în urma realizării unor operaţiuni comerciale reale de prestări de servicii în domeniul construcţiilor.
Pentru a crea aparenţa unor circuite comerciale reale, plata facturilor emise de către societăţile comerciale cu comportament tip „fantomă” a fost efectuată fie prin transfer bancar, fie în numerar. Ulterior, banii au fost retraşi din conturile societăţilor cu comportament de tip „fantomă”, în baza unor borderouri fictive, care atestau în mod nereal achiziţii de materiale. Ulterior, aceste sume au fost reintroduse în circuitul comercial legal sub diferite forme. Prejudiciul provocat astfel bugetului consolidat al statului este estimat, până în prezent, la 3.111.089 lei, în cauză urmând a fi luate măsuri asiguratorii în vederea recuperării integrale a prejudiciului. În urma continuării cercetărilor în cauză şi a audierii celor cinci administratori de societăţi comerciale, aceştia au fost reţinuţi pentru 24 de ore în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al I.P.J. Bihor, iar miercuri, aceştia au fost prezentaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă. Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.P.J. Bihor continuă cercetările în cauză pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a celor cinci persoane şi în vederea recuperării integrale a prejudiciului provocat bugetului de stat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!