Vineri, în cadrul evaluării activității Poliției Bihor în 2018, s-a făcut cunoscut faptul că infracționalitatea în Bihor a scăzut semnificativ. La ședința cu polițiștii din toate structurile și subunitățile inspectoratului, reprezentanți ai structurilor M.A.I. cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, ai parchetelor, instanțelor de judecată s-a indicat faptul că pentru anul 2018, scăderea infracționalității sesizate a fost cu 7%, menţinându-se astfel trendul descendent înregistrat în ultimii șapte ani. Procentul de scădere este însă mai mare ca în anii precedenți. Au fost identificați în procent de 100% autorii infracțiunilor de mare violență (omor, tentativă de omor).
Anul trecut s-a menținut trendul descrescător al infracționalității judiciare sesizate, cu 3,13%. În mediul rural, infracțiunile judiciare sesizate au scăzut cu 5,58%, iar în mediul urban cu 1,73%. E o scădere și la infracțiunile contra patrimoniului, cu 5,4% a infracțiunilor de furt, la fel, o scădere de 17,5% în cazul infracțiunilor de înșelăciune și o scădere cu 2,5% a furturilor din autoturisme.
Tâlhăriile sunt mai multe
Infracţiunile de tâlhărie au crescut de la 41 (2017) la 62 de fapte. În ansamblu, infracţionalitatea stradală sesizată a scăzut cu 1,2%. Infracționalitatea sesizată în mediul rural a scăzut cu 7,4%. Infracționalitatea contra persoanei înregistrează, de asemenea, scăderi pentru al șaselea an consecutiv, respectiv o scădere cu 5,82%.
Anul trecut nu s-a înregistrat niciun caz de lovituri cauzatoare de moarte, iar tentativele de omor au scăzut cu 9,09%. S-au înregistrat cinci infracțiuni de omor, în scădere cu 16,6% față de anul 2017. Toate faptele de mare violență sesizate în 2018 au fost soluționate prin identificarea autorilor.
Dispozitivul de siguranță a fost adaptat în funcție de evoluția situației operative, fiind organizate patrule în zonele cu risc criminogen, corelate cu intervalele orare de comitere a faptelor.
Mai multe accidente grave
În anul 2018 s-a înregistrat o creștere a numărului de accidente rutiere grave de la 172 (2017) la 185, o creștere a numărului de persoane decedate, de la 32 la 47 şi o scădere de la 172 la 160 a numărului persoanelor rănite grav în urma accidentelor rutiere.
A existat o evidentă corespondenţă între principalele cauze generatoare de accidente şi sancţiunile aplicate pentru încălcările de gen ale regulilor rutiere. Astfel, pe drumurile ce tranzitează judeţul Bihor principalele cauze care au stat la baza producerii accidentelor rutiere au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, indisciplina pietonilor, neacordarea priorității de trecere pietonilor și vehiculelor.
Anul trecut s-au dat 41.491 de sancțiuni contravenționale, dintre care 19.203 pentru depășirea limitelor legale de viteză, 4.206 pentru indisciplina pietonilor și 556 pentru indisciplina bicicliștilor şi au reţinut în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 2.762 de permise de conducere (587 pentru depășirea cu peste 50 km/h a vitezei legale, 766 pentru neacordarea de priorității de trece pietonilor și vehiculelor, 447 pentru conducere sub influența alcoolului).
Au fost identificați 33 de conducători auto care au părăsit locul faptei în cazul accidentelor cu victime (100%).
Citiți principiile noastre de moderare aici!