Un proiect din 2008 vizând informatizarea Spitalului Judeţean va fi implementat până în august şi ulterior va fi extins la toate spitalele orădene.
Anunţul a fost făcut de managerul Spitalului Judeţean Gheorghe Carp, care a detaliat că în 2008 s-a iniţiat acest proiect de informatică, cu bani prin Ministerul de Comunicaţii. Licitaţia a durat foarte mult din pricina unor contestaţii, iar acum, proiectul se poate şi trebuie implementat până la finele lunii august. Calculatoarele din Judeţean vor fi schimbate (monitoare, harduri), iar programul informatic va fi updatat în Staţionar I Judeţean (de pe str. Ghe. Doja), a explicat dr. Carmen Pantiş, ex-manager la Spitalul Judeţean (in 2010), care apreciază iniţiativa şi demersurile actualului şef, dr. Carp.
Săgeţi către fostul şef
Din păcate, a spus dr. Carp, iniţiatorii proiectului, cei care au condus la acea vreme Judeţeanul, au gândit retrograd şi nu în perspectivă. „În 2012 aveam nevoie de altceva. Proiectul iniţiat în 2008 era aplicabil pentru 2006, 2007, dar trebuia conceput ca să fie aplicabil şi în 2015”, a spus managerul Carp, aruncând (fără vreo nominalizare) săgeţi către un ex-manager al Judeţeanului din 2008. „E ca şi cum ţi-ai lua o haină pe o mânecă”, a adăugat Carp, care a explicat că managerul de atunci al Judeţeanului a conceput proiectul doar pentru Spitalul Judeţean de pe str. Ghe. Doja, nu şi pentru Staţionar II sau alte spitale din oraş.
În viziunea lui Carp, proiectul de informatizare la Judeţean trebuie să cuprindă inclusiv Maternitatea, iar pe viitor şi Spitalul Curteanu. În acest fel, s-ar crea un sistem informatizat unitar, care ar fi de real folos nu doar angajaţilor (cadre medicale şi administrative) ci şi pacienţilor.
Tot îşi aplică ideea
Informatizarea spitalelor orădene a pornit prin 2005, când dr. Carp, pe atunci manager la Spitalul Dr. Gavril Curteanu, a iniţiat un proiect, din venituri proprii, pentru informatizarea unităţii pe care o conducea, după un model din Hamburg. Pe acea vreme, Curteanu avea excedent mare şi şi-a permis investiţia în sistem informatic. Dr. Carp a încercat la vremea respectivă să convingă factorii implicaţi de necesitatea creării unui sistem informatic la nivelul tuturor spitalelor orădene. Medicul ar fi vrut ca toate spitalele să funcţioneze cu un singur sistem informatic, care ar fi benefic şi util în munca de zi cu zi. Însă în acei ani, ideea dr. Carp nu a „prins” la nimeni şi prin urmare managerul a aplicat-o doar la nivelul spitalului de pe str. C. Coposu pe care îl conducea.
Acum, după rezolvarea unor scăpări din proiect şi finalizarea lui la Judeţean, dr. Carp intenţionează să extindă aplicabilitatea sistemului informatic şi la Maternitate (care aparţine de Spitalul Judeţean), iar apoi şi la celelalte spitale (Spitalul de Neuropsihiatrie şi TBC), afiliate de curând Spitalului Curteanu.
Implementarea acestui proiect va oferi posibilitatea pacienţilor să îşi consulte dosarul medical on-line, să se creeze dosar medical pe familie, să se discute pe forum cu medicii etc.
Date despre conţinutul sistemului le puteţi găsi în ataşamentul materialului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!