În derularea actiunii sunt implicati 15 speologi membri ai Corsa si un voluntar din partea Peace Corps România. „Actiunile din cadrul proiectului se vor axa în principal pe partea de prevenire a producerii accidentelor din mediul subteran speologic. În acest sens se vor organiza mai multe actiuni”, a precizat Ionut Latcu, presedintele Corsa.
Astfel, cu acest prilej se va crea o pagina web care va contine prezentarea Corsa si informatii utile pentru cei care doresc sa viziteze pesterile din judetul Bihor. Pe aceasta pagina vor fi prezentate si norme de conduita în cazul producerii unui accident speologic.
De asemenea, se va realiza un pliant care sa contina norme de protectie pentru cei care patrund în mediul subteran speologic si conduita în cazul producerii unui accident speologic. Aceste pliante vor fi distribuite turistilor în zonele cu mare aflux de turisti si cu numar mare de pesteri. Salvaspeologii oradeni si-au propus si realizarea unui film de prezentare.
Harti la 500 de pesteri
În colaborarea cu cluburile de speologie din judetul Bihor si cu institutiile care administreaza diverse cavitati cu scop turistic, Corsa doreste sa realizeze o baza de date care sa permita interventia în cel mai scurt timp în cazul producerii unui accident în pesteri.
„În acest scop vor fi inventariate peste 500 de pesteri, vor fi scanate hartile acestor cavitati si vor fi identificate cele mai usoare cai de acces în zona. Baza de date va fi stocata pe CD-uri, iar acestea vor fi utilizate doar în cazul producerii unor accidente în mediul subteran speologic”, a concluzionat Latcu.
Tot în cadrul acestui proiect, membrii Corsa vor organiza si un exercitiu demonstrativ.
Simona Drimbau
Citiți principiile noastre de moderare aici!