În contextul ultimelor modificări legislative, Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, a oferit, printr-o intervenție online, informații suplimentare legate de suspendarea contractului de muncă și acordarea șomajului tehnic.
Acesta a încercat să răspundă astfel și la întrebările provenite de la angajați și angajatori. Una dintre acestea se referea la cuantumul șomajului tehnic. „Indemnizația de șomaj tehnic reprezintă 75% din salariul de încadrare, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie. Ordonanța 32 din 26 martie vine și reglementează acest aspect și spune că angajatorul poate suplimenta indemnizația cu diferența de până la minim 75%, dacă angajatorul își permite acest lucru”, a explicat Békési Csaba.
Fără certificat de stare de urgență
O altă întrebare la care a ținut să răspundă șeful AJOFM Bihor a fost cea legată de cine are dreptul la șomajul tehnic. „La șomaj tehnic au dreptul angajatorii care își întrerup sau reduc total sau parțial activitatea pe perioada stării de urgență, pe baza declarației pe proprie răspundere a angajatorului. Mare atenție! Aceste date trebuie să se regăsescă și în REVISAL”, a precizat Békési Csaba.
Pentru a veni în ajutorul angajatorilor, au fost eliminate certificatele de stare de urgență. Legiuitorul a eliminat necesitatea cesrtificatului de stare de urgență. Au fost eliminate condiționalitățile legate de indicatori financiari și de numărul de angajați. Nu mai este nevoie de certificat de stare de urgență. Nu mai este nevoie de scădere cu 25% a încasărilor și nu mai există limita de 75% din numărul salariaților”, a subliniat șeful AJOFM Bihor.
Deci orice angajator care își întrerupe sau reduce total sau parțial activitatea pe perioada stării de urgență, pe baza unei declarații pe propria răspundere poate beneficia de șomaj tehnic.
Cum se acordă șomajul tehnic?
Angajatorul solicită suma brută de 75% din salariul de încadrare al angajatului. Indemnizația este supusă impozitării, reținându-se CAS, CASS. „Solicitarea către noi va cuprinde trei documente: o cerere semnată şi datată de către angajator, declaraţie pe propria răspundere şi lista angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic. Plata sumelor se face pe baza cererii angajatorului, în termen de 15 zile de la data solicitării și validării, iar angajatorul are obligația ca în trei zile să vireze sumele nete către salariați”, a declarat Békési Csaba.
Acesta a lămurit și probleme angajaților care au mai multe contracte individuale de muncă și toate sunt suspendate pe perioada stării de urgență. Vor beneficia de indemnizația la contractul cel mai avantajos. Angajatul care are mai multe contracte individuale de muncă, din care cel puțin unul cu normă întreagă rămâne activ, acesta nu mai beneficiază de indemnizație de șomaj tehnic.
Referitor la PFA, IF, II, unde nu este cazul de contracte individuale de muncă, aceste persoane vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de 75% din salariul mediu brut pe economie, sumă care se va solicita prin intermediul AJPIS Bihor.
Békési Csaba avertizează că toate documentele semnate de angajatori vor fi asumate de către reprezentantul legal.
Solicitări online
Conform OUG 30/2020, solicitările angajatorilor aferente lunii martie pentru perioada în care contractele de muncă ale angajaților au fost suspendate pot fi depuse în format electronic începând cu data de 01.04.2020, alături de documentele reglementate prin aceasta, pentru luna martie. Pentru luna aprilie, solicitările se vor putea depune începând cu luna mai.
Documentele vor fi transmise la o adresa unica creată în acest sens, aceasta fiind: bihor@anofm.gov.ro. Totodată pentru a veni în sprijinul pieței forței de muncă din județul Bihor, AJOFM Bihor pune la dispoziția celor interesați un număr de telefon unic valabil în timpul programului de funcționare al agenției: 0259.977, cât și numărul de telefon al șefului instituției: 0724.277.288.
Cine și în ce condiții poate beneficia de șomaj tehnic
Formulare online pentru cererile de plată a șomajului tehnic
Trimite articolul
XDaca ma poate ajuta cineva… eu din 15 martie am cerere de a fi trecuta in concediu fara plata. Ca sa pot beneficia de somajul tehnic trebuie sa ma reactivez sau pot trece direct din concediu fara plata in somajul tehnic?? Va multumesc anticipat celor de buna credinta!
-
Sună la AJOFM Bihor.
Găsești pe net număr de telefon. -
De ce ai fost optata pt CFP?
Nu puteai sa iti soliciti CO?Daca firma si-a sistat partial/total activitatea, ei erau cei care trebuiau sa initieze si sa ceara acel ajutor,in numele tau.
Bine ca statul isi retine cas si impozit le doresc celor care cred ca se poate trai cu 1000 de lei sa trăiască toata viata lor cu acești bani.
-
Subscriu!
-
amin !!!
-
Somajul de stat (nu tehnic) dupa 20 de ani vechime e 539.5 lei… Prea mult sa nu mori de foame, prea putin sa poți trăi
Pentru ce drq mai tin firmele de pe bors oamenii la lucru si evita somajul tehnic? Ce …. mai asteapta???