Posesorii de autovehicule vor fi mai informaţi despre asigurarea de răspundere civilă auto (RCA). Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a editat „Ghidul RCA”, care oferă celor interesați informații actualizate, de la A la Z despre asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.
Pe lângă informațiile de bază care explică ce este asigurarea RCA, ghidul mai conţine explicaţii despre: ce trebuie făcut în caz de accident; cum se folosește constatarea amiabilă; unde trebuie apelat în cazul în care sunt probleme cu polița RCA. Ghidul mai conţine informații despre avizarea și constatarea daunelor; despre despăgubirile acordate în temeiul RCA.
Informaţii utile
Cei interesaţi pot afla din ghid că încheierea contractului RCA se poate face pentru o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea aleasă. O altă informaţie utilă este cea despre termenul de expirare a RCA. „Valabilitatea poliței RCA se poate verifica consultând baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României – www.asfromania.ro/consumatori sau www.baar.ro”, se precizează în documentul editat de ASF.
La înmatricularea/înregistrarea în circulație, la efectuarea de modificări în certificatul de înmatriculare/înregistrare sau în cartea de identitate a vehiculului și la efectuarea verificărilor tehnice periodice (ITP) este obligatorie prezentarea dovezii existenței contractului RCA.
Ghidul mai oferă informaţii despre RCA şi CASCO „Asigurarea RCA este diferită de asigurarea CASCO. RCA este o asigurare obligatorie prin lege și care acordă despăgubiri pentru avariile produse terților de către dumneavoastră, în timp ce CASCO este o asigurare facultativă care acordă despăgubiri numai pentru avariile vehiculului asigurat (propriul vehicul sau vehiculul condus de dumneavoastră)”, se precizează în „Ghidul RCA”. Asigurarea RCA este obligatorie indiferent dacă se încheie sau nu o asigurare facultativă CASCO pentru acelaşi vehicul.
Proprietarii de autovehicule mai pot fla din ghid că în baza contractului RCA nu se acordă despăgubiri pentru avariile și pagubele produse propriului vehicul, pentru acestea aplicându-se, dacă există astfel de produs de asigurare, o asigurare facultativă CASCO.
Dacă se solicită o ofertă de preț pentru asigurarea RCA, asigurătorii trebuie să răspundă în maxim trei zile lucrătoare, iar oferta transmisă de ei este valabilă pentru o perioadă de minimum zece zile lucrătoare. Această ofertă va conține: valoarea primei de asigurare totală; valoarea comisionului plătit intermediarului (lei și %), inclus în suma totală; cheltuiala medie de vânzare directă; data până la care oferta este valabilă; tariful aferent decontării directe; clauze și acoperiri suplimentare; clasa bonus-malus.
Sistemul bonus-malus
Ghidul oferă informaţii utile şi despre sistemul bonus-malus. Sistemul bonus-malus este reglementat prin normele emise de către ASF și a fost introdus ca o măsura de responsabilizare a participanților la trafic. Acest sistem urmărește ca posesorii de vehicule prudenți să nu plătească o primă de asigurare identică cu a celor care produc accidente. Sistemul bonus-malus influențează prima de asigurare în funcție de daunalitatea înregistrată în perioada de referință. În situaţia în care în perioada de referință nu au fost înregistrate daune plătite, la reînnoirea poliței RCA se va beneficia de un bonus, respectiv o reducere a primei de asigurare. În situația în care în perioada de referință au fost înregistrate daune plătite, la reînnoirea poliței RCA, cel în cauză va fi penalizat prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare. Malusul se aplică la reînnoirea poliţei de asigurare în anul următor celui în care au fost plătite daune pe baza poliței RCA.
Sistemul bonus-malus este format din 8 clase de bonus (B) şi 8 clase de malus (M). Reducerea maximă (bonusul) de care un asigurat poate beneficia este de 50%, în timp ce penalizarea maximă (malusul) care poate fi aplicată este de 180%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!