În acest context, românii se văd nevoiți să ia anumite măsuri pentru a resimți mai puțin presiunea inflației, mai ales atunci când aceasta tinde să se extindă pe o perioadă mai lungă de timp.
[eadvert]
Specialiștii de la promo-codes.ro, una dintre cele mai mari platforme de cupoane și reduceri din România, au întocmit o listă cu trei acțiuni recomandate a fi realizate, care ar putea ajuta la combaterea efectelor neplăcute a inflației asupra stabilității financiare a românilor.
Reevaluarea achizițiilor lunare și urmărirea ofertelor promoționale
Conform ultimului studiu Eurostat, publicat la sfârșitul anului 2021, bugetul lunar al românilor este cheltuit astfel:
· 25% alimente și băuturi;
· 18.4% utilități;
· 11.1% transport;
· 7.5% pe echipamente și mobilier pentru casă;
· 6.9% sănătate;
· 6.5% băuturi alcoolice și tutun;
· 6.3 % pentru haine și încălțăminte;
· 6% activități recreative și culturale;
· 4.2% alte bunuri și servicii;
· 3.6% restaurante și hoteluri;
· 3.3 % comunicații;
· 1.2% educație.
Chiar și în perioadele de inflație crescută, comercianții, supermarketurile și centrele comerciale mari oferă periodic campanii promoționale și reduceri semnificative, precum aceste reduceri Bonprix, cu ajutorul cărora pot fi recuperați o parte din banii cheltuiți lunar pentru haine și încălțăminte.
Și urmărirea ofertelor la alte categorii de produse și servicii precum restaurante și hoteluri, alimente, băuturi, activități recreative sau la articole de îmbrăcăminte pot contribui semnificativ la realizarea acestei strategii. Spre exemplu, conform informațiilor centralizate de specialiștii Promo-Codes clienții au la sinsay Reducere semnificativă la articole de modă potrivite pentru toată familia sau colecții de obiecte decorative și accesorii pentru casă.
De asemenea, specialiștii recomandă evaluarea frecventă a cumpărăturilor săptămânale, astfel încât acestea să nu fie mai mari decât consumul, evitarea risipei și a cumpărăturilor impulsive.
Reducerea presiunii creditelor
În contextul unei inflații ridicate creditele pot pune o presiune mare asupra bugetului lunar. Clienții care au credite cu dobândă variabilă, dependentă de indicele ROBOR (aproximativ 82% dintre creditele cu ipotecă, conform ultimelor date BNR), fiind cei mai afectați de această situație.
Experții le recomandă clienților aflați în această situație o serie de măsuri precum refinanțarea creditelor, prin negociere cu banca, trecerea de la ROBOR la IRCC, optarea pentru o perioadă mai lungă de rambursare, transferarea tuturor creditelor la o singură bancă sau chiar rambursarea anticipată, cu scopul de a reduce suma lunară care trebuie achitată, și implicit a presiunii pe care creditele o pot pune în contextul inflației ridicate.
Adoptarea unui stil de viață mai prietenos cu mediul înconjurător
Unul dintre cele mai nocive obiceiuri prezent, din păcate, destul de frecvent în viețile noastre este risipa. Din fericire, acesta este un obicei care poate fi limitat cu ușurință, prin adoptarea unui stil de viață mai prietenos cu mediul înconjurător, atât pe plan alimentar, cât și atunci când folosim anumite utilități precum apa, gazul sau curentul electric.
Reducerea consumului la utilități, verificarea aparatelor electronice și electrocasnice, economiile la facturile de telefonie fixă și mobilă, sunt câteva dintre măsurile pe care le putem adopta cu ușurință pentru a evita risipa și pentru a reduce cheltuielile și efectele neplăcute a inflației asupra stabilității financiare.
Advertorial
Citiți principiile noastre de moderare aici!