În cadrul festivalului, publicul va putea urmări spectacole susținute de patru trupe. Programul complementar include street dance și hip-hop, reprezentații ale mai multor trupe amatoare, informații despre admitere oferite de Universitatea Maghiară de Dans din Budapesta, precum și prezentarea rezultatelor unei anchete sociologice realizate în rândul publicului Teatrului Szigligeti. „Obiectivul Festivalului IDF este acela de a familiariza publicul cu diversele forme ale artei mișcării și a dansului. Această ediție a festivalului scoate în evidență trendurile din lumea dansului popular, balet clasic, balet contemporan și street dance, programul incluzând atât spectacolele celor mai cunoscute trupe din România și Ungaria, dar și ale unor artiști debutanți”. Se arată în comunicatul transmis de Teatrului Szigligeti.
Accent pe tinerele talentate
Un obiectiv central al Infinite Dance Festival este promovarea grupurilor amatoare din regiune și a debutanților care excelează în arta mișcării și a dansului. În prima zi a festivalului, la 6 octombrie, începând cu ora 18:00, pe Scena Mare a Teatrului Szigligeti va avea loc Forumul Ansamblurilor Neprofesioniste din Transilvania, ediția a XVII-a. Acest eveniment, organizat de Asociația de Dans Popular a Maghiarilor din România, s-a desfășurat anual din 2005 și a început cu o selecție preliminară în primăvară, în urma căreia, un juriu a selectat cele mai remarcabile zece formații de dans popular pentru Gala de Toamnă. Anul acesta, Forumul este găzduit de Oradea, în colaborare cu Ansamblul Csillagocska.
În cadrul festivalului, studenții specializați în coregrafie de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș vor prezenta „Omul cel bun din Seciuan”, la 12 octombrie, cu începere de la ora 19:00, în Sala Mare. La 13 octombrie, de la ora 17:00, în Sala Transilvania, studenții din anul III ai specializării Actorie de la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Teatru și Film, vor interpreta „New Genesis”. Ambele spectacole sunt realizări colaborative, în care mișcarea servește drept mijloc simbolic și metaforic pentru exprimarea conceptelor abstracte, ideilor și emoțiilor. În cadrul galei de sâmbătă, 12 octombrie, după reprezentația Universității de Arte din Târgu-Mureș, pe scenă vor urca studenții Universității Maghiare de Dans, specializați în balet clasic, dans contemporan și dans popular, care își vor prezenta creațiile.
Spectacolele în Sala Mare și Sala Transilvania
La 6 octombrie, înainte de Forumul Ansamblurilor Neprofesioniste, la ora 14:30, în Sala Mare, Ansamblul Nagyvárad va deschide seria spectacolelor cu „Marea popoarelor”, un spectacol de dans popular maghiar colaborativ, care a avut succes și la World Expo Dubai. La 10 octombrie, de la ora 19:00, în Sala Mare, Centrul Național de Dans din București va prezenta „Patosfera”, un spectacol de Mădălina Dan, care explorează un univers artistic printr-o compoziție corporală unitară. „Patosfera” reflectă realitățile în continuă schimbare și este o fuziune de mișcare, dans, sunet, text și imagine, asemănătoare cu orașul și apa care curge prin el.
La 11 octombrie, de la ora 17:00, în Sala Transilvania, Ansamblul Nagyvárad va prezenta „Strigăte și șoapte”, de Ingmar Bergman, regizat de Györfi Csaba. Acest spectacol fizic de teatru-dans explorează teme profunde, precum moartea și relațiile de familie. Adaptarea investighează dacă suferința noastră pământească este răscumpărată în viața de apoi sau dacă existența terestră este un fel de paradis, urmată de pedeapsa pentru faptele noastre. În aceeași zi, la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Szigligeti, Teatrul de Balet Sibiu va aduce în fața publicului „Lacul Lebedelor”, primul balet compus de Piotr Ilici Ceaikovski. Considerat un spectacol emblematic al baletului clasic, „Lacul Lebedelor” este prezentat într-o adaptare coregrafică, realizată în 2014 de Andrei Litvinov, bazată pe coregrafia originală a lui Marius Petipa și Lev Ivanov. La 13 octombrie, de la ora 19:00, Infinite Dance Festival se va încheia cu o serie de spectacole prezentate de Compania de Dans Contemporan din Szeged. Această seară va include „Casa Bernardei Alba”, „Bolero” și „Wilds”.
Alte programe
Tot la 9 octombrie, la ora 17:30, Piața Regele Ferdinand I va găzdui un spectacol de hip-hop din partea trupelor Unique Dance Studio, conduse de Simon Noémi. Studioul oferă lecții de hip-hop pentru copii cu vârste între 5 și 14 ani. Între 10 și 13 octombrie, în Piața Regele Ferdinand I, la orele 16:00, 18:30 și 20:30, vor avea loc spectacole dinamice de acrobație, breakdance și street dance, prezentate de Talentovic Family, un grup internațional de artiști.
Bilete şi abonamente
Biletele și abonamentele pentru festival sunt disponibile la agenția de bilete a teatrului (luni, marți și joi între 10:00-17:00, miercuri și vineri între 13:00-17:00) sau online, pe www.biletmaster.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!